Boonie Bears: redden de aarde – Xiong chu mo: Chong fan di qiu (2022)

Recensie Boonie Bears: redden de aarde CinemagazineRegie: Huida Lin | 97 minuten | animatie, komedie | Nederlandse stemmencast: Milan van Weelden, Andy van Veen, Rik Sinkeldam, Lynn Tackaert, Belinda Vermeer, Fred Butter, Paul Rosenboom, Carla van der Veldt, Merijn Oerlemans, Gio Borsboom

Het gebeurt niet vaak dat Chinese animatiefilms de Nederlandse bioscopen of huiskamers bereiken. We kennen wel Chinees/Amerikaans of Engelse produkties, zoals ‘Fei Fei en de maan’ (2020) of ‘De Flummels’ (2021), maar animatiefilms die geheel in China gemaakt zijn én een Nederlandse release krijgen, zijn makkelijk bij te houden. De in China razend populaire Boonie Bears maakten hun opwachting in een tv-serie voor kinderen, en inmiddels is het aantal films niet meer op één hand te tellen. ‘Boonie Bears: redden de aarde’ is de eerste kennismaking voor de Nederlandse jeugd met Bramble en Briar, twee beren, die samen met Vick het bos proberen schoon te houden.

Voor de openingsscène van ‘Boonie Bears: redden de aarde’ gebruikten de makers een veelvoorkomend concept: we zien Bramble als superheld de wereld redden van een groot afvalmonster (de ecovriendelijke boodschap ligt er dik bovenop in de film), maar het blijkt een dagdroom te zijn. De werkelijkheid is een stuk minder glorieus. Het is zo afgezaagd, dat dat weinig goeds beloofd voor de rest van de film. Niet lang daarna zien we hoe Bramble moeite doet om zijn werk te doen, maar opzichter Vick ziet alleen het eindresultaat (alle tonnen, waarin het afval gescheiden wordt, vallen per ongeluk om, zodat de rotzooi opnieuw opgeruimd kan worden). Het feit dat Vick zo kortzichtig is en Bramble’s moeite niet erkent, geeft de kritische kijker meteen te denken.

Dan komt er in het bos ineens een buitenaardse entiteit. Een vreemd metalen voorwerp blijkt zich te hechten aan Brambles brein, waardoor de voorheen ietwat dommige beer ineens moeiteloos het getal pi, de diameter van de aarde en de afstand van de aarde tot Alpha Centauri in aantal lichtjaren vliegen kan opnoemen. Eigenaar van dit voorwerp blijkt de blauwe op Sonic lijkende poes Avi te zijn. Ze heeft het voorwerp nodig om haar luchtschip terug te vinden, en uiteindelijk haar ouders. En dus heeft ze Bramble ook nodig, maar ze stelt zich niet bepaald vriendelijk op. Bramble wordt zo door haar getreiterd dat Vick en Briar denken dat hij Avi mishandelt. Pas ver in de film krijgen de twee iets van wat door kan gaan voor vriendschap. Het gekke daarbij is dat Brambles intellect komt en gaat, zonder dat hier een verklaring voor wordt gegeven.

De animatie is van hoge kwaliteit en ‘Boonie Bears: redden de aarde’ kan zich daarom meten met grote Hollywoodprodukties, maar jammer genoeg is er geen greintje originaliteit te vinden, noch in de visuals, noch in het verhaal. Er zitten zoveel gekopieerde ideeën in de film, dat je het bijna niet af kunt knipperen met je ogen. Van de onschuldig kijkende poes (‘Puss in Boots’) tot de domme beer die in een natuurpark werkt (‘Yogi Bear’), van de hologram uit ‘Star Wars’ tot de Marvel-achtige opening, het is gewoonweg vermoeiend. Tel daarbij op dat de motivaties van de personages nauwelijks uitgewerkt worden en soms niet kloppen (wat voor vriend mag je jezelf noemen als je een vreemde gelooft en niet je beste vriend of broer?) en er blijft maar weinig over om ‘Boonie Bears: redden de aarde’ uit te kunnen zitten. Voor de nog niet-kritische doelgroep wellicht aardig tijdverdrijf, maar als je als ouder mag kiezen wat je ze voorschotelt, zijn er echt talloze betere alternatieven.

Monica Meijer

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 15 februari 2023
VOD-release: 23 juni 2023 (Pathé Thuis)