Boot Camp (2008)

Regie: Christian Duguay | 95 minuten | thriller | Acteurs: Mila Kunis, Gregory Smith, Peter Stormare, Alejandro Rae, Christopher Jacot, Tygh Runyan, Matthew Smalley, Colleen Rennison, Regine Nehy, Barbara Gates Wilson, Lexie Huber, Grace Bauer, David Haysom, Serge Houde, Tyrone Karius, Pete Seadon, Joe Norman Shaw, Peter Skagen    

‘Meer dan tweehonderd heropvoedingskampen huisvesten wereldwijd tienduizenden kinderen. Ze opereren zonder enige vorm van overheidsregulering of controle’, staat vooraf aan de film in beeld. ‘Boot Camp’ belooft je een kijkje achter de schermen van Amerikaanse heropvoedingskampen (‘boot camps’). In deze instellingen, met de bijnaam ‘tough love’, worden ontspoorde jongeren vaak met harde hand gecorrigeerd. Zo hard, dat er in het verleden regelmatig doden zijn gevallen. Het gaat hier overigens niet om de verfilming van het gelijknamige boek, ondanks dat de verhaallijnen overeenkomen en ze beiden op ware gebeurtenissen zijn gebaseerd. Sophie (Mila Kunis, hier voornamelijk bekend als Jackie uit ‘That ‘70s Show’) is een opstandige tiener die haar moeder en diens vriend Carl het leven zuur maakt. Carl is actief in de politiek en voert een kruistocht tegen drugs, zo blijkt uit zijn sterke praatjes tegen de visite bij de familie thuis. Als Sophie het gezelschap verstoort door met een joint in de lucht te zwaaien en te vragen of ‘dit was waar Carl en haar moeder in haar kamer naar zochten’, is de maat voor beiden vol.

Sophie bespreekt ’s avonds op een feestje met haar vriend Ben (Gregory Smith) haar plan om samen op de vlucht te slaan en te leven van het geld dat haar overleden vader haar naliet. Maar Carl en haar moeder hebben al een andere oplossing voor Sophie bedacht. Ze wordt door een stel potige figuren gedrogeerd en meegenomen. Als Sophie bijkomt, zit ze op een boot richting de Fiji-eilanden in de Pacifische Oceaan. Na een warm onthaal, waarbij ze samen met twee andere nieuwkomers een nachtje aan een betonblok op het strand wordt geketend, heet oprichter en directeur Arthur Hail (Peter Stormare, ‘Prison Break’) de drie raddraaiers van harte welkom in Camp Serenity; een heropvoedingskamp waar probleemjongeren door hun radeloze ouders naartoe worden gestuurd.

Samen met zijn zus onderwerpt Hail de jongeren aan het Advanced Serenity Achievement Program (ASAP). Het programma is bedoeld om ‘ontspoorde tieners te helpen de negatieve invloeden van de maatschappij te ontwijken, die je toekomst kunnen vernietigen.’ Dat klinkt veelbelovend. In de praktijk lijkt Camp Serenity meer op Guantánamo Bay voor Amerikaanse jeugd, met corrupt personeel dat zelf ook wel een degelijke heropvoeding kan gebruiken. Terwijl Sophie wordt blootgesteld aan pesterijen en allerlei rotklusjes, verzint Ben thuis een plan om haar te helpen. Hij veinst een drugsverslaving door een zoutoplossing in zijn arm te spuiten en hangt net zolang de tienerjunk uit tot zijn ouders hem achter Sophie aan richting Fiji sturen. Als dat geen blijk van echte liefde is? Misschien was het minder moeite geweest om Sophies moeder ervan te overtuigen dat Arthur Hail niet helemaal koosjer is, nadat Ben op internet las dat er in een kamp van Hail wel eens een dode is gevallen.Het lukt hem desalniettemin om in Camp Serenity opgenomen te worden en de twee doen al snel een ontsnappingspoging. Dit loopt mis; het stel belandt weer in Hails kamp, waar ze een paar weken in een diepe, afgesloten put op het strand hun zonden mogen overdenken.

Ondertussen blijft de onvrede onder de tieners op het eiland alsmaar groeien. Zodra een van hen tijdens de dagelijkse drill-oefening in zee verdrinkt, barst de bom en breekt er een revolutie in het kamp uit.

‘Boot Camp’ is na de tv-film ‘Human Trafficking’ (2005) de tweede achtereenvolgende film van regisseur Christian Duguay waarin hij wanpraktijken uit de realiteit onder de aandacht van het publiek brengt. De regisseur weet de wanhoop van tieners die soms een jaar of langer in een ‘tough love’-kamp vastzitten zo nu en dan treffend in beeld te brengen.

De naam ASAP (de Engelse afkorting voor ‘as soon as possible’) is een goed gevonden verwijzing naar echte heropvoedingskampen, die catchy afkortingen zoals ‘P.U.R.E.’ (‘Parents Universal Resource Experts’) gebruiken voor hun zelfbedachte programma’s met een flinterdunne psychologische basis om onhandelbaar kroost fatsoen bij te brengen.

Peter Stormare is als de wereldvreemde Hail de belichaming van boot camp-leiders die met harde hand en zelfbenoemde titels zoals ‘kolonel’ de scepter zwaaien over Amerikaanse heropvoedingskampen. Het script is met het subplot over de relatie tussen Sophie en Ben wat te oppervlakkig om daadwerkelijk iets tegen de misstanden in boot camps uit te halen, terwijl ze in de monteerkamer iets te enthousiast met slowmotion bezig zijn geweest. Hierdoor komen dramatisch bedoelde scènes cheesy over.‘Boot Camp’ is evenwel een onderhoudende thriller die je tegelijkertijd een onthutsend kijkje achter de schermen van Amerikaanse boot camps geeft. Een eye opener voor degenen die denken dat heropvoedingskampen veredelde schoolreisjes zijn.

Wouter Westerhof

Waardering: 3