Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006)

Regie: Larry Charles | 82 minuten | komedie | Acteurs: Sacha Baron Cohen, Pamela Anderson, Ken Davitian

‘Borat’ is de nieuwe film van het alter ego Borat van Sasha Baron Cohen, de Brit van Joodse afkomst die eerder verantwoordelijk was voor het succesvolle personage Ali G. Borat is een reporter uit Kazaghstan, een zeer arm land waarin prostitutie en rassenhaat, vooral tegen Joden, aan de orde van de dag zijn. Dat het echte Kazaghstan hier de humor niet van kan inzien, valt wel te begrijpen, maar bij het zien van de film is het toch moeilijk voor te stellen dat er echt toeschouwers zijn die zullen geloven dat Kazaghstan getrouw wordt weergegeven.

Het land dat zich eerder zorgen zou moeten maken om ‘Borat’ is Amerika. Het zijn de gewoontes en tradities van dat land die Borat werkelijk weet aan te vallen in zijn sketches. Zo zien we Borat in New York, waar hij zich probeert voor te stellen aan voorbijgangers, die daar wel erg hysterisch op reageren. We zien mensen bij een rodeo juichen als Borat zich iets té positief opstelt tegenover de oorlog in Irak en we horen de ongezouten meningen van een groepje Amerikaanse studenten over vrouwen. Schaamteloos laten de mensen zich gaan als ze in gesprek raken met de wereldvreemde Borat.

De schrijvers van het scenario hebben goed nagedacht hoe ze de lange rij sketches aan elkaar kunnen plakken in een speelfilm. Er is een subtiele samenhang gecreëerd aan de hand van enkele attributen, onder andere een levende kip en een enorme dildo, die op verschillende plekken terugkomen. Verder is er een spanningsboog gecreëerd die de film draagt, beginnend bij de opdracht die Borat krijgt om een documentaire te maken in Amerika, maar al snel raakt dit op een zijspoor en komt de echte verhaallijn naar voren: Borat’s zoektocht naar de vrouw van zijn dromen: Pamela Anderson.

De film is heel grappig en origineel, maar had als speelfilm beter kunnen slagen als de scènes iets langer zouden worden uitgesponnen. In de meeste scènes waarin Borat ‘echte’ mensen ontmoet, maakt hij het al snel te bont om nog serieus genomen te worden. Aan het einde van de film gebeurt dit wel een paar keer, bijvoorbeeld als Borat wanhopig een kerk binnenstapt en daar al snel de aandacht van de blijde gelovigen trekt, misschien wel de leukste scène van de film, juist omdat er een spanningsopbouw is. De meeste andere scènes zijn te kort om van enige opbouw te kunnen spreken. Borat: de wereldvreemde reporter die tevergeefs contact zoekt met de Amerikanen. Op dat abstracte niveau is ‘Borat’ ook een politieke film. Het buitenlandbeleid van Amerika is erop gericht de democratie volgens het Amerikaanse liberale model over de hele wereld uit te spreiden, daarbij de andersheid van andere landen compleet negerend. Dat die andersheid vanuit een Westerse blik er volslagen idioot uit kan zien, maakt het hele politieke debat over multiculturaliteit zo moeilijk. Borat weerspiegelt dit culturele dilemma op een zeer originele en grappige manier.

Jelmer van der Lucht

Waardering: 4

Bioscooprelease: 2 november 2006