Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan (2020)

Recensie Borat Subsequent Moviefilm CinemagazineRegie: Jason Woliner | 95 minuten | komedie | Acteurs: Sacha Baron Cohen, Maria Bakalova

Waar Borat Sagdiyev in 2006 in ‘Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan’ met onvervalste satire de Amerikaanse grens van anti-semitisme opzocht, moest er bij ‘Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan’ vanzelfsprekend uit een ander vaatje getapt worden.

De lat ligt hoog, want Sacha Baron Cohens karakter Borat is wereldberoemd. Van een muisgrijs slechtzittend maatpak met lelijke stropdas uit de jaren 80 als carnavalsoutfit tot de felgroene mankini selfies op Chersonissos, iedereen weet gelijk wie je bedoelt als je het over de besnorde onnozele journalist uit Kazachstan hebt. Om veertien jaar later opnieuw naar Amerika te gaan voor opnames van een nieuwe mockumentary, dan moet je van goede huizen komen. Borat wordt immers direct herkend. En dat gebeurde ook.

De oplossing is even simpel als briljant. Het karakter vermomt zich als een nieuw karakter zonder uit z’n rol te raken. Voeg daar een handlanger aan toe en de verkleedkist kan opnieuw open. Borat blijkt een jonge dochter te hebben en zij is door chantage van het Kazachstaanse Ministerie van Landbouw perfect om te verhandelen aan invloedrijke Amerikaanse politici van een pensioengerechtigde leeftijd, nietwaar?

Thank God for Donald Trump! Trump is een dankbaar onderwerp als schietschijf van een verdeeld Amerikaans landschap dat de rest van de wereld met argusogen gadeslaat. Samen met regisseur Jason Woliner die helemaal thuis is in het genre van ongemakkelijke humor zoals ‘The Last Man on Earth’ en ‘Saturday Night Live’ heeft de Britse komiek Sacha Baron Cohen (‘Brüno’, ‘Hugo’, ‘Les Misérables’) met deze sequel opnieuw goud in handen.

Alle trending topics van de laatste tijd zoals Covid-19, fake news, complottheorieën, abortus, plastische chirurgie, holocaustontkenning en een vleugje #Metoo zijn door Borat en zijn dochter Tutar vakkundig onderhanden genomen. Hun tegenspelers waaronder Mike Pence wisten -volgens goed Kazachstaans gebruik- uiteraard niet dat ze werden bedonderd. Borat is het summum van ongemakkelijk- en dubbelzinnigheid, waar Rudolf “Rudy” Giuliani (oud burgemeester van New York en de advocaat van Trump) genadeloos ten prooi aan viel met een hint van #Metoo van zijn kant. Toen hij de ware toedracht over zijn interview met de flirtende 15-jarige journaliste Tutar leerde, gespeeld door de Bulgaarse actrice Maria Bakalova (‘Gomorrah’, ‘Jimmy Kimmel Live’), stapte Rudy naar de politie en slingerde verongelijkt zijn vermeende onschuld per Tweet de wereld in.

Baron Cohens briljante vervolg is opnieuw een hele fijne mix van activisme en humor en juist die humor is anno 2020 nog nooit zo onmisbaar geweest. De wereld staat in brand, maar wat hebben we er om gelachen!

Great success!

Lisette van der Meij

Waardering: 5

VOD-release: 23 oktober 2020 (Amazon Prime)