Borderland (2007)

Regie: Zev Berman | 101 minuten | horror, thriller, misdaad | Acteurs: Brian Presley, Rider Strong, Jake Muxworthy, Beto Cuevas, Martha Higareda, Sean Astin, Damián Alcázar, Marco Bacuzzi, Roberto Sosa, José Maria Yazpik, Humberto Busto, Elizabeth Cervantes, Francesca Guillen, Alenka Rios, Tomas Goros, Wilebardo Bucio, Julian Bucio, Eric Poppen, Daniel Herrera Arau, Andrés Tagliavini, Fernando Felix, Nasser Milanes, Joel Navarro, Zahido Saucedo, Montserrat de León, Mircea Monroe, Maribel Alaniz, Kate Berman, Leopoldo Bueno, Mario Lozano, Socorro Nova, Kathryn Tamblyn

Deze film uit 2007 is van de hand van regisseur Zev Berman. Berman laat weinig tijd verloren gaan om een duistere sfeer tot stand te laten komen en opent met een scène waarin een politieagent onder het noodgedwongen toeziend oog van een collega door twee sinister uitziende sekteleden op gruwelijke wijze wordt gemarteld. In de daaropvolgende ontwikkelingen wordt duidelijk dat ze hun martelpraktijken uitvoeren in opdracht van hun sekteleider die zichzelf door zijn volgelingen als een God laat vereren.

Voor de studenten Ed, Phil en Henry zijn het dus weinig veelbelovende vooruitzichten als ze met de sekte in aanraking komen en deze hun oog op hen laat vallen. Phil wordt door de sekte ontvoerd, langdurig opgesloten met een gevangenbewaarder die duidelijk niet helemaal helder is en wordt vervolgens eveneens aan verschillende folteringen onderworpen. Aansprekend genoeg voor de horrorfan, maar bedenkelijk wordt het wel wanneer we weten dat de uitgangspunten aangaande de sekte in deze film zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen. In 1989 groef de Mexicaanse politie lijken op waarvan de hersens en het ruggenmerg waren verwijderd. Door toedoen van een bende drugssmokkelaars die dachten dat ze door de door hen gepleegde moorden onzichtbaar voor de politie zouden zijn tijdens hun smokkelactiviteiten.

Afgezien daarvan is de rest van deze film fictie. Hoewel de martelingen waaraan deze en gene worden blootgesteld gruwelijk genoeg zijn, valt op dat het horroraspect in deze film een kleinere rol speelt dan wellicht gedacht zou worden. Na de openingsscène gaat het verhaal al snel de kant op van een thriller. In een soms wat traag tempo staan daarin centraal de steeds groter wordende ongerustheid en de perikelen van Phils vrienden die met de nodige hulp hem proberen op te sporen, Phils benauwde momenten tijdens zijn gevangenschap en de steeds groter wordende dreiging over het lot dat hij zal ondergaan. Daarnaast hebben de sekteleden nu ook hun zinnen op Ed en Henry gezet en de diverse confrontaties die daarvan het gevolg zijn leveren de nodige geslaagde actietaferelen in de vorm van achtervolgingen en bloederige momenten op. Het grootste deel van de film wordt het echter niet al te vaak breeduit voorgeschoteld allemaal. De diverse gruwelijkheden worden deels gesuggereerd of komen door de herhaaldelijk schokkerige cameravoering niet al te duidelijk in beeld. Wel wordt in de finale van de film, met name bij de losbarstende schietpartijen, voor een meer expliciete aanpak gekozen. Wellicht weliswaar wat overtrokken vormgegeven, maar de liefhebbers van het wat heftiger schietwerk zullen er het nodige genoegen wel aan beleven.

Meer een thriller met actie- en horrorelementen dan wat anders dus, deze ‘Borderland’. Wel een thriller die regisseur Berman door de visuele stijl, het geluid en het acteerwerk van de betrokken acteurs verdienstelijk op sombere en duistere wijze heeft weten vorm te geven en die de spanning erin weet te houden. Als nadeel kan wel de stereotype manier genoemd worden waarop de meeste Mexicanen als onbetrouwbaar of onverschillig worden neergezet. En de Mexicaanse politie blijkt in dit verhaal uit niet veel meer dan een stel corrupte overheidsdienaren te bestaan. Verder is er een herhaaldelijke – met name in het middenstuk – traagheid en wordt het nogal voorspelbaar wanneer Phils vrienden hardhandig de strijd aanbinden met de sekteleden.

Degelijk acteerwerk verder van de diverse acteurs. Rider Strong is in vorm als de door de sekte ontvoerde Phil die zijn gruwelijk lot onafwendbaar ziet naderen. Sterke optredens van Jake Muxworthy en Brian Presley als Henry en Ed en van Martha Higareda en Damián Alcázar als de hen helpende Valeria en uitgebluste politieagent Ulises. De verschijning van Beto Cuevas als de sadistische sekteleider Santillan komt, mede door zijn relatief korte schermtijd, minder uit de verf. Het wordt wel in ruime mate gecompenseerd door de – hoewel her en der wat overtrokken – niets dan kwaadaardigheid en onheil uitstralende verschijningen van zijn volgelingen.

Het bovenstaande maakt van ‘Borderland’ een redelijke thriller. Een low-budget film die met degelijk acteerwerk en relatief weinig speciale effecten een geslaagde mix aflevert van spanning, horror en actie. Niet de beste in zijn soort, maar voor de liefhebbers van thrillers niettemin zonder meer de moeite waard.

Frans Buitendijk