Böse Spiele Rimini Sparta (2023)

Recensie Böse Spiele Rimini Sparta CinemagazineRegie: Ulrich Seidl | 203 minuten | drama | Acteurs: Georg Friedrich, Tessa Göttlicher, Claudia Martini, Inge Maux, Florentina Elena Pop, Hans-Michael Rehberg, Michael Thomas

In ‘Böse Spiele Rimini Sparta’ combineert Ulrich Seidl de verhalen van de broers Richie en Ewald uit zijn respectievelijke films ‘Rimini’ en ‘Sparta’. Het is een herhaling van zetten, zoals ‘Rimini’, over de aan lager wal geraakte charmezanger Richie Bravo, an sich een herhaling van zetten is.

Het repetitieve karakter van ‘Rimini’, waarin Richie afwisselend zijn ding doet met een orkestband in steriele bejaardenhotels in de Italiaanse badplaats en dan weer door dames van plezier wordt bevredigd op de hotelkamer, is de kracht van die film uit 2022.

Of wat je als sterk punt zou kunnen beschouwen, want het is vooral treurig – humor ontbreekt. Een bewuste keuze natuurlijk: Seidl wil het verval van Richie laten zien in het repetitieve karakter van diens lege bestaan.

In ‘Böse Spiele Rimini Sparta’ lijkt de nadruk op Richie te liggen. Ondergetekende is niet onder de indruk van de acteerprestaties van Michael Thomas als Richie. Het is allemaal te gespeeld onbeholpen; wel zet dit het treurige karakter nog verder aan.

In het iets meer recente ‘Sparta’ (2022) maakten we kennis met Ewald (Friedrich). De jongere broer van Richie is judocoach en latent praktizerend pedofiel. Een serieuzer kwestie; ook hier is sprake van het aanzetten van treurigheid – zij het dan met iets meer spanning gezien het onderwerp.

De vraag is, of er wel zoveel nieuws onder de zon is in ‘Böse Spiele’. Ons inziens was deze vervolgvertelling niet nodig geweest. Je moet als regisseur van onderwerp veranderen als het is uitgemolken. Zeker als er een artikel is verschenen over vermeende misstanden op de set in ‘Sparta’.

Inhoudelijke grenzeloosheid is de essentie van de kunsten maar moet geen obsessie worden, tonen ons bijvoorbeeld de werken van Lars von Trier en Darren Aronovsky. Richie kan trouwens best leuk zingen, als je van schlagers houdt.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 15 juni 2023