Boss’n Up (2005)

Regie: Dylan C. Brown | 88 minuten | drama, musical | Acteurs: Shillae Anderson, Sundy Carter, Snoop Dogg, Hawthorne James, Lil’ Jon, The Bishop Don Magic Juan, Larry McCoy, Carl McDowell, Scruncho, Jamieson Stern, Trina, Caryn Ward, Nisa Ward

In ‘Boss’n Up’ wijkt zanger en acteur Calvin Cordozar Broadus, artiestennaam Snoop Dogg, niet af van zijn imago. Net als in zijn videoclips is hij een geliefde pooier die de vrouwen van zich af moet slaan.

Snoop Dogg speelt de kansarme winkelbediende Cordé. Voor een laag loontje pakt hij boodschappen in bij een supermarkt. Aanpappen met mooie dames, dat is zijn enige talent. Een beruchte pooier hoort over Cordé’s charmes en zoekt hem op. Het pooiervak is volgens hem geweldig. Cordé is snel overtuigd. Hij neemt ontslag en gaat direct op zoek naar een mooie vrouw die voor hem de straat op wil. Met succes: binnen een dag heeft hij een jonge vrouw (Sundy Carter) volledig in zijn macht.

Rapper Snoop Dogg is een bezig bijtje en wordt door sommigen zelfs gezien als levende legende. De wereldberoemde rapper heeft acht albums op zijn naam staan en speelde een rol in 23 films. Het nummer ‘Drop it like it’s hot’ was zijn laatste grote hit in Nederland. Ook bij politie en justitie is Snoop Dogg geen onbekende: als kind kwam hij regelmatig in aanraking met justitie vanwege zijn drugsgebruik. Nadat hij van de middelbare school afkwam, zat hij gedurende drie jaar regelmatig in de gevangenis.

Snoop Dogg probeerde van ‘Boss’n Up’ duidelijk een filmmusical te maken. Om de vijf minuten maakt het verhaal plaats voor een vermakelijke videoclip, maar het verband tussen het verhaal en de muziek is steeds ver te zoeken. De prestaties van de acteurs maken dat helaas niet goed. Snoop Dogg zegt zijn woorden zonder veel emotie en het enige woord dat op het spel van zijn tegenspeler Hawthorne James – in deze film de legendarische pooier – van toepassing is, is overacting. Hij praat zo langzaam en duidelijk dat het direct irritant is. En dan zijn de monologen ook nog eens minutenlang.

Al met al is ‘Boss’n Up’ geen succes. Wat deze film biedt, is een boel slechte acteurs, geen duidelijk genre en veel halfnaakte vrouwen. Misschien is de film alleen leuk voor de echte fans van Snoop Dogg.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 1.5