Bottoms Up (2006)

Regie: Erik MacArthur | 89 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Jason Mewes, Paris Hilton, Jon Abrahams, David Keith, Phil Morris, Tim Thomerson, Nicholle Tom, Nic Nac, Raymond O’Connor, Benjamin Anderson, Dominic Daniel, Brian Hallisay, Lindsay Gareth, Desmond Harrington, Kevin Smith     

Het lijkt misschien een interessante combo, Paris Hilton en Jason Mewes (Jay van Silent Bob) in een film, maar de laatste is niet zo op zijn plaats in ‘Bottoms Up’, een merkwaardige melange van romantische komedie en deadpan Hollywood-parodie en bovendien een film met een flinterdun plot. ‘Bottoms Up’ is een voorbeeld van onderschatting van filmmakers van hun publiek. Zet Paris Hilton in een romcom en het komt wel goed? Niet dus. Slecht acteren is een koud kunstje zou je zeggen, maar het met overtuiging doen is niet iedereen gegeven. En overtuiging is een minimumeis voor een succesvolle film, dus als het daaraan ontbreekt vergeet het dan maar.

Hilton, die allesbehalve de indruk wekt zichzelf beter te vinden dan ze is – wat haar te prijzen valt, speelt slechts een geringe rol in (het falen van) de film. Grootste brokkenpiloot in deze is Mewes, die zijn sarcastische spraakwaterval uit films als ‘Clerks’, ‘Dogma’ en ‘Jay & Silent Bob Strike Back’ tevergeefs probeert te verruilen voor de oogopslag van de sympathieke nerd in love, de slechtste careermove die Jay zich blauwbekkend voor de supermarkt uit ‘Clerks’ zou kunnen voorstellen.Het geeft aan hoezeer Jason Mewes verbonden is met zijn vaste karakter in de films van Kevin Smith. Het zou een goede stunt zijn geweest als Paris Hilton in een Jay & Silent Bob-film was opgedoken en daar haar ding met Mewes gedaan had, maar in ‘Bottoms Up’ wordt de omgekeerde weg bewandeld.

Er zitten wat leuke grappen in over de mores in Hollywood – omhoog neuken, schandalen veroorzaken, goede doelen steunen en verbergen dat je homo bent en dit allemaal ook nog eens tegelijk, maar de film hangt als los zand aan elkaar, wil zoals gezegd ook een romantische komedie zijn en doet dat laatste met de verkeerde mensen. Of dat nog niet genoeg is wordt de lead van Mewes ook nog eens overschaduwd door een flauwe en overdreven relnicht-act van de bij hem inwonende oom Earl, gespeeld door David Keith – u weet wel: de suïcidale maat van Richard Gere uit ‘An Officer and a Gentleman’. Over verdwaalde acteurs gesproken.

Jan-Kees Verschuure