Boulevard (2014)

Regie: Dito Montiel | 88 minuten | drama | Acteurs: Robin Williams, Bob Odenkirk, Kathy Baker, Roberto Aguire, Giles Matthey, Clay Jeffries, Eleonore Hendricks, J. Karen Thomas, Curtis Gordon, Brandon Hirsch, Landon Marshall, Gary Gardner, Henry Haggard, David Ditmore, Kelly Burdsal

De term unique selling point zou eigenlijk verboden moeten worden. Toch ontkom je er af en toe niet aan. Zo heeft het Amerikaans drama ‘Boulevard’ een even triest als uniek selling point: het is de allerlaatste film met de vermaarde acteur Robin Williams. Vier maanden nadat de film in première ging tijdens het Tribeca Festival 2014, pleegde de geliefde acteur zelfmoord.

In ‘Boulevard’ speelt de getroebleerde Williams de getroebleerde bankemployee Nolan Mack. Hoewel Mack zijn homoseksuele gevoelens in stilte heeft erkend, leeft hij zijn leven volgens het burgerlijk boekje. Ondanks een stabiel huwelijk brengt hij de nacht door in zijn eigen slaapkamer en beleeft hij alleen nog plezier aan zijn vriendschap met de wandelende midlifecrisis Winston. Maar dan ontdekt hij tijdens een autoritje over de boulevard de jonge gigolo Leo. Het begin van een fatale obsessie.

Ondanks het heftige onderwerp is ‘Boulevard’ een rustig kabbelend psychodrama in de beste Amerikaanse arthousetraditie. We volgen de neergang van Mack, die zich geen raad weet met zijn gevoelens voor Leo en ondertussen ook nog zijn vader aan een ziekte ziet wegkwijnen. Voor echtgenote Joy probeert hij zijn gevoelens te verbergen maar dat blijkt een hopeloze missie.

Echt verrassend voltrekt dit verhaal zich niet. De neergang van Mack is overtuigend maar ook voorspelbaar. Bovendien is het moeilijk voor te stellen hoe een man die zolang een dubbelleven heeft geleid de controle over zijn leven plotseling kwijtraakt. Ook had ‘Boulevard’ baat gehad bij een andere hoofdrolspeler. Niet dat Williams slecht acteert, integendeel, maar zijn iets te gestileerde acteerstijl vloekt met het naturelle spel van de andere acteurs. Steeds vraag je je af hoe een meer naturelle acteur als Richard Jenkins het hier had afgebracht.

Dat maakt van ‘Boulevard’ nog geen slechte film, maar wel een die je niet te lang bijblijft. Heel meeslepend is het niet en we hebben het allemaal al eerder gezien. Waardoor als enige aanbeveling dat ene unieke selling point overblijft. Dat is magertjes.

Henny Wouters

Waardering: 3

DVD-release: 3 november 2015