Bounty Killer (2013)

Regie: Henry Saine | 93 minuten | actie, science fiction, thriller | Acteurs: Matthew Marsden, Kristanna Loken, Christian Pitre, Barak Hardley, Abraham Benrubi, Gary Busey, Beverly D’Angelo, Eve, Kevin McNally, Alexa Vega, Jolene Andersen, Chasty Ballesteros, Ivar Brogger, Tyra Colar, Will Collyer, Robbie Davis, Vince Dyer, Alex Huynh, Ryan Hanna King, Everton Lawrence, Jeff Meacham, Jessica Meraz, Soon Hee Newbold, Mindy Robinson, Alex Scolari, Andre Drekno Simmons, Robert Tarpinian, Calvin Tanner, Melvin Tenner, Matthew Willig, Cathy Zukimoto, Lacey Joy

De makers van ‘Bounty Killer’ kijken niet op een litertje nepbloed meer of minder. In een post-apocalyptische setting is een mensenleven nou eenmaal goedkoop. Combineer dat met snelle auto’s, stoer wapentuig, vette crashes en een vrouwelijke moordmachine in een Barbarella-pakje en ‘Bounty Killer’ kan voor veel mannen eigenlijk al niet meer stuk. Maakt het dan nog wat uit dat de film een flinterdun verhaaltje heeft?

In ‘Bounty Killer’ hebben hebzuchtige megacorporaties de aarde leeggeroofd en in puin achtergelaten. Om de orde te herstellen heeft een raad van negen rechters de macht gegrepen en de leiders van de megacorporaties op een dodenlijst gezet. Zogenaamde ‘bounty killers’ verdienen hun brood met het opsporen en doden van deze gewetenloze witteboordencriminelen. Twee huurmoordenaars hebben een heldenstatus verworven binnen hun beroepsgroep: de brute Drifter (Matthew Marsden) en de geraffineerde en mateloos populaire Mary Death (Christian Pitre). De twee hebben een gecompliceerde haat/liefdeverhouding, die nog meer onder druk komt te staan als de Raad van Negen plotseling een doodsbevel uitvaardigt tegen Drifter.

‘Bounty Killer’ put inspiratie uit films als ‘Mad Max’ en ‘Death Proof’ en is duidelijk met plezier gemaakt. Dat regisseur Henry Saine een beperkt budget tot zijn beschikking had mag de pret niet drukken. En dat hij een deal gesloten heeft met een Amerikaans biermerk vergeven we hem ook van harte. Saine’s pretentieloze aanpak werkt namelijk best aanstekelijk, maar dat betekent niet automatisch dat de film 100% geslaagd is. Een pulpfilm als deze schreeuwt om droge grappen en die zijn in ‘Bounty Killer’ dun gezaaid. Een enthousiaste Barak Hardley zorgt als Drifters hulpje Jack voor enige comic relief, maar hij moet het doen met middelmatige dialogen, en het acteerwerk van de overige acteurs is nogal wisselend. De film moet het vooral hebben van de fraaie verschijning van Christian Pitre als Mary Death en een lekker bloedig eindgevecht dat de toch al indrukwekkende body count van de film nog wat verder opstuwt. Geen hoogstaand vermaak, maar goed te pruimen.

Paula Koopmans

‘Bounty Killer’ verschijnt maandag 9 december 2013 op DVD en blu-ray.