Bowfinger (1999)

Regie: Frank Oz  | 97 minuten | komedie | Acteurs: Steve Martin, Eddie Murphy, Heather Graham, Robert Downey jr., Terence Stamp, Barry Newman, Kohl Sudduth, Adam Alexi-Malle, Jamie Kennedy, Christine Baranski, Alejandro Patino, Alfred de Contreras, Ramiro Fabian, Johnny Sanchez, Claude Brooks

Het idee voor deze film is ontstaan in de jaren tachtig. Steve Martin, schrijver en bedenker van het script, heeft het idee ruim tien jaar met zich meegedragen voordat hij besloot dat de tijd rijp was om er daadwerkelijk iets mee te doen. Martin kent natuurlijk de ins en outs van de filmindustrie en neemt dan ook alles en iedereen op de hak. Of het nu het domme blondje is, dat denkt dat zij zich door met iedereen naar bed te gaan opwerkt of het werven van Mexicaanse vluchtelingen als een goedkope filmcrew.

Regisseur en vriend Frank Oz heeft het script op goede wijze vertaald naar het witte doek, waarbij hij tijdens het filmen de hoofdrolspelers de vrije hand gaf om te improviseren. Vooral Eddie Murphy, die een dubbelrol speelt, heeft hiervan dankbaar gebruik gemaakt. Het uiterlijk van Jiff is volledig van zijn hand. Hij bedacht de kleren en de beugel om dit personage in te kleuren. De vertolking van Jiff is één van Eddie’s beste acteerprestaties. Het andere karakter dat door hem gespeeld wordt, is Kit Ramsey, een paranoïde en geschifte topacteur. De beide personages staan haaks op elkaar, maar hij weet ook van Kit een mooie creatie te maken. Naast Eddie Murphy is Steve Martin degene, die met zijn invulling van het karakter Bowfinger, de film naar een hoog niveau weet te tillen. Hij weet de manipulerende regisseur zo neer te zetten dat je zelfs sympathie gaat opbrengen voor zijn daden.

‘Bowfinger’ is een film die op zeer humoristische wijze de huichelachtige kant van Hollywood in beeld brengt, maar ook gaat over een groep mensen die koste wat het kost hun droom willen verwezenlijken. De film balanceert soms op het randje van een klucht, maar de sterke one-liners en dialogen houden deze prima in balans.

Lodi Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 16 december 1999