Boy Meets Girl Stories (2004)

Regie: Mark de Cloe | 88 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Dragan Bakema, Daniël Boissevain, Tara Elders, Tygo Gernandt, Carice van Houten, Maria Kooistra, Maria Kraakman, Frank Lammers, Caro Lenssen, Rifka Lodeizen, Roef Ragas, Thekla Reuten, Terence Schreurs, Birgit Schuurman, Jaap Spijkers, Egbert Jan Weeber

‘Boy Meets Girl Stories’ laat zich moeilijk samen te vatten. Het is dan ook niet een film die je in je dvd-speler schuift voor een avond luchtig vermaak. Deze film kan je zien als een bewaarmap waarin filmmaker Mark de Clou zijn 34 korte films heeft samengebracht. Het is een portfolio van een reeks films met als algemeen thema ‘de liefde’.

De films worden op deze dvd aan elkaar verbonden door de overpeinzingen van Milou. Ze vertelt over zeven ontmoetingen met de liefde. Per ontmoeting kom je vijf à zes Boy Meets Girl Stories tegen. Deze ontmoetingen zijn een rijke schakering van momenten. Het is als een poëziebundel waar je doorheen bladert. Net als een gedichtenbundel maakt ook bij ‘Boy Meets Girl Stories’ de volgorde van het bekijken niet uit. Als je een titel aanspreekt, navigeer je je dvd-cursor erheen. Wil je zeker weten dat je niets vergeet, dan kies je voor play-all. Welke ‘route’ je ook kiest, een advies: verwacht alles, verwacht niets – ‘Boy Meets Girl Stories’ zal je verrassen, aan het lachen maken, een traan doen wegpinken en aan het denken zetten.

Alle grote liefdesthema’s komen aan bod: tederheid, jaloezie, ontmoetingen, houden van de liefde, verlangen, verlies. De verbeelde gevoelens worden zo kort en krachtig neergezet dat inleven als vanzelf gaat. De emoties zijn bij iedereen zo overbekend, dat je er als automatisch ingezogen wordt. Bezorgdheid om een geliefde die te laat komt, verliefd zijn op een vrouw die in jou haar goede maatje ziet, het moment dat je ’s ochtends wakker wordt en die drie seconden dat je vergeten bent dat je verlaten bent. Kortom, alle gevoelens die bij de liefde horen.

Zo hoor je in een scène een telefoongesprek tussen twee ex-geliefden en ondertussen zie je een lucht vol trekvogels. Dan is er een intense bedscène vol tederheid: zij woelt zich los en hij dekt haar telkens weer toe. Het is hartverwarmend, het is beklemmend, het is verlangen, het is liefde. En dan een repeterende dialoog met veel veronderstelling. Als hij nu dit had gezegd, dan had zij wellicht wel… Had hij nu maar, dan…

Veel grote Nederlandse acteurs zeiden belangeloos hun medewerking toe aan dit project van Mark de Clou, zoals Tygo Gernandt, Carice van Houten, Egbert-Jan Weeber, Tara Elders, Caro Lenssen, Frank Lammers en dat zijn slechts een paar namen. Actrice Thekla Reuten zei bij de launch van deze dvd: “Ik besteed graag een dag aan het acteren aan de hand van een prachtig script. Het is leuker om dit te doen dan het huis schoon te maken of in bed te liggen.”

‘Boy Meets Girl Stories’ is een must-see. Zie het sprankelende acteerwerk, bekijk de mooie art-direction, let op de dialogen – je zult oren en ogen tekort komen. En ondertussen train je het hart bij deze bloemlezing op de liefde.

Eline Lubberts

Waardering: 4.5