Boy Wonder (2010)

Regie: Michael Morrissey | 93 minuten | actie, misdaad, drama, thriller | Acteurs: Caleb Steinmeyer, Zulay Henao, Bill Sage, James Russo, Tracy Middendorf, Alex Manette, John Sharian, Suzanne Didonna, Nicole Patrick, James Chen, Roberta Wallach, Kether Donohue, Daniel Stewart Sherman, Chuck Cooper, James Devoti, Chris Bert, Jeremy Bobb, Rebecca Kush, Dawn Ressy, Jake Randazzo, Tom Brangle, Monte Bezell, Kiai Kim, Marty Garcia

Een superheldenfilm zonder superkrachten en actie: is dat wat? Die vraag kan met een voorzichtig ‘ja’ beantwoord worden. ‘Boy Wonder’ schetst een beeld van een wereld waarin een ‘superheld’ probeert te overleven. Nou ja, die term is misschien net iets te zwaar beladen. Een superheld in de traditionele zin van het woord is de hoofdpersoon in ‘Boy Wonder’ namelijk ook weer niet.

In ‘Boy Wonder’ draait het om Sean (Caleb Steinmeyer). De tiener was in zijn prille jeugd getuige van de moord op zijn moeder en sindsdien staat zijn leven in het teken van wraak. Overdag gaat hij braaf naar school, maar ’s nachts schuimt hij de straten af op zoek naar de moordenaar van zijn moeder. Sean heeft geen speciale krachten of bovenmenselijke gaven. Hij beoefent vechtsporten en gaat zijn vijanden te lijf met zijn vuisten en voeten. Sean pakt pooiers, criminelen en aanranders aan. Waarom hij telkens zijn leven voor anderen waagt, heeft een reden. De ambitieuze politievrouw Teresa Ames (Zulay Henao) denkt dat de stille student iets verbergt en gaat op onderzoek uit.

Regisseur Michael Morrissey stelt vragen bij het begrip ‘superheld’. Wanneer is iemand een held? Is grof geweld gerechtvaardigd en wie bepaalt de grens tussen goed en kwaad? In ‘Boy Wonder’ wordt Sean als held opgevoerd, maar is hij dat wel? De jongen gebruikt (bruut) geweld, kiest zelf de mensen uit die hij wil ‘redden’ en hij is geestelijk instabiel omdat hij een traumatische gebeurtenis niet kan verwerken. Daarnaast heeft hij een vervormd mensbeeld. Stripliefhebbers herkennen uit bovenstaande tekst elementen uit ‘Batman’. Dat is ook de bedoeling, want ‘Boy Wonder’ is niet geheel toevallig de bijnaam van Batmans hulpje Robin alias Dick Grayson. Net als Grayson leidt Sean een dubbelleven. Wat beide mannen met elkaar gemeen hebben, is dat hun nachtelijke alter ego hun ware aard toont: die van engel der wrake.

In tegenstelling tot Robin heeft Sean niet te maken met superschurken. Sean neemt het niet op tegen diabolische clowns en pinguïnmannen, maar bindt de strijd aan met pooiers en dealers. Morrissey schetst een soort ‘what if-scenario’: wat zou er gebeuren als ‘superhelden’ echt zouden bestaan? De politie is er blij mee, want gevaarlijke criminelen worden uitgeschakeld. Maar is dit wel de goede manier? Is het gerechtvaardigd om op eigen houtje de straat op te gaan en mensen tot moes te slaan? Dat Sean niet de meest betrouwbare persoon is, wordt snel duidelijk als zijn verleden zich langzaam ontvouwt. ‘Boy Wonder’ is vooral voor mensen die zich in het fenomeen ‘superheld’ interesseren een interessante film.

Caleb Steinmeyer is perfect gecast. Zijn broeierige spel is erg genietbaar. Sean is geen stoer personage, integendeel. Steinmeyer zet hem neer als een introverte jongen met een hoop opgekropte woede. Ook Zulay Henao maakt indruk. Haar extraverte vertolking van Ames contrasteert met het ingetogen spel van Steinmeyer. De interactie tussen de twee levert boeiende scènes op.

‘Boy Wonder’ is over het algemeen een sterke film. Het acteerwerk is goed, de spaarzame actiescènes ogen realistisch en bruut en ook de soundtrack met onder andere muziek van Björk is sterk. Helaas overtuigt ‘Boy Wonder’ niet helemaal. De film duurt net iets te lang. Soms zakt de film in. Daarnaast zijn de flashbacks die meer duidelijkheid geven over het verleden van Sean, nogal warrig gemonteerd. Als zo’n terugblik vanuit het niets opduikt, gaat dat ten koste van de flow van de film. Voor een low budget film is ‘Boy Wonder’ echter verrassend knap gemaakt. Verhaaltechnisch gezien schort er zeker het een en ander aan deze film, maar weet hij toch met kop en schouders boven talloze Hollywood-producties uit te steken. Fraai visitekaartje, dit debuut van Morrissey.

Frank v.d. Ven

‘Boy Wonder’ verschijnt donderdag 10 mei 2012 op DVD.