Boys and Girls (2000)

Regie: Robert Iscove | 94 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Freddie Prinze Jr., Claire Forlani, Jason Biggs, Amanda Detmer, Alyson Hannigan, Monica Arnold, Heather Donahue, Lisa Eichhorn, Gay Thomas, Raquel Beaudene, Brendon Ryan Barrett, David Smigelski, Blake Shields, Sean Maysonet, John X

De romantische komedie ‘Boys and Girls’ brengt niet veel nieuws onder de zon. Het combineert ‘When Harry Met Sally’ met films als ’10 Things I Hate About You’ tot een eindresultaat dat op zich aardig is, maar toch nog steeds meer van hetzelfde blijft.

Jennifer en Ryan leren elkaar kennen wanneer ze naast elkaar zitten in het vliegtuig; Ryan zweet peentjes omdat hij niet van vliegen houdt en Jennifer is voor het eerst ongesteld. Al vanaf minuut één kunnen ze elkaar niet uitstaan, en toch blijven ze elkaar maar tegenkomen. Overal en altijd. Ondanks de grote verschillen worden ze toch vrienden, want chemie is er op een bepaalde manier wel. Maar wanneer ze eindelijk meer worden dan alleen vrienden slaat alles om en weten ze niet meer wat ze met elkaar aan moeten. Zijn ze dan toch niet zo geschikt voor elkaar als dat ze denken en is hun vriendschap nu ook voorgoed verpest? Of heeft de liefde toch nog iets voor ze in petto?

De romantic leads zijn voor Claire Forlani en Freddie Prinze Jr. Forlani was ook al veelbelovend in ‘Meet Joe Black’, maar gek genoeg blijft een grote doorbraak uit. Ook in ‘Boys and Girls’ laat ze veel van zichzelf zien; ondanks de matige plot weet ze zich toch goed staande te houden. Daarnaast lijkt ze beter op haar plek in drama’s dan in komedies. Freddie Prinze Jr. is koning van de B-films en redt zich hier ook goed uit. En één ding is zeker: de chemie tussen Forlani en Prinze is er wel!

Ze worden bijgestaan door Amanda Detmer – tikkeltje ordinair, maar zij kan de rol van gefrustreerde vriendin van Jennifer wel dragen – en Jason Biggs. Biggs is bij het grote publiek waarschijnlijk bekent van ‘American Pie’ en al dat soort (slechte) komedies. Ook in ‘Boys and Girls’ laat hij hetzelfde trucje zien; niet grappige onderbroekenlol dat het niveau van de film alleen maar omlaag haalt. Of hij wordt erop gecast, of hij vult zelf de rollen zo in, maar wat het ook is, het is en blijft een ongelukkige keuze. En vooral niet grappig.

Afgezien van de vreselijke Biggs grappenmomenten is ‘Boys en Girls’ een aardige film om te kijken. Vol clichés – hoe kan het ook anders – maar liefhebbers kunnen dat vast wel waarderen.

Tessa Obbens