Brad’s Status (2017)

Recensie Brad's Status CinemagazineRegie: Mike White | 102 minuten | komedie, drama | Acteurs: Ben Stiller, Austin Abrams, Jenna Fischer, Michael Sheen, Jemaine Clement, Luke Wilson, Shazi Raja, Luisa Lee, Mike White, Xavier Grobet, Adam Capriolo, Felicia Shulman

Brad Sloan heeft het allemaal goed voor elkaar. De 47-jarige idealistische ondernemer woont in een aardig huis met echtgenote Melanie en zoon Troy. Het huwelijk gaat op rolletjes, Troy is een handelbare 17-jarige en met het bedrijfje gaat het ook allemaal zijn gangetje. Niets te klagen? Toch wel. Brad heeft het goed, maar zijn oude studievrienden hebben het beter. En die wonen niet in een slaperig stadje als Sacramento.

In het komisch drama ‘Brad’s Status’ gaan we een paar dagen op pad met vader en zoon, wanneer Troy colleges gaat bezoeken in Boston en Brad hem begeleidt. We gaan mee naar Harvard, bezoeken wat kroegen en luisteren naar Brads voiceover, die veel zinnigs heeft te melden over ouder worden, gemiste kansen en de dingen die er echt toe doen. Ook zijn we getuige van betekenisvolle ontmoetingen, met studente Ananya en Brad’s zelfingenomen studievriend Craig Fisher.

Hoewel ‘Brad’s Status’ thema’s behandelt die ook Europeanen bekend zullen voorkomen, is het verhaal typisch Amerikaans. Zo’n verre reis om samen met je nageslacht een universiteit te zoeken is vooral een Amerikaans verschijnsel. Bovendien is in Amerika status veel belangrijker dan in de meeste Europese landen. Wanneer Brad in bed loopt te klagen over zijn relatief magere bestaan horen we in de woorden van zijn echtgenote – We have a great life. Go to sleep – onze eigen bedenkingen.

Dat het soms lastig is om mee te gaan in het geklaag van Brad, doet niets af aan de kwaliteit van deze film. Grootste troef is de hartverwarmende relatie van vader en zoon, waarbij Austin Abrams een prachtrol neerzet als de even gevoelige als zelfbewuste Troy. ‘Brad’s Status’ maakt vaak gebruik van de fantasieën van Brad, over de levens van zijn geslaagde vrienden, over de toekomst van Troy, over een paradijselijk strand op Hawaï. Die fantasieën relativeren het semi-zwaarmoedige gemijmer van Brad en zijn vaak heel geestig.

Ambachtelijk zit het ook wel goed bij ‘Brad’s Status’. De dialogen zijn intelligent en levensecht, het verhaal loopt soepeltjes van beginnende crisis naar beginnende acceptatie, universiteitsstad Boston vormt een aantrekkelijk decor en de casting is perfect tot in de kleinste rollen. Nee, ‘Brad’s Status’ heeft helemaal niets nieuws te vertellen, maar bij deze intelligente en ontroerende film hoeft dat ook niet.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 28 september 2017