Brammetje Baas (2012)

Regie: Anna van der Heide | 83 minuten | familie | Acteurs: Coen van  Overdam, Katja Herbers,Tjebbo Gerritsma, Roosmarijn van der Hoek, René Groothof, Egbert-Jan Weeber, Isabelle Smit, Ria Eimers, Meral Polat

In de lieve familiefilm ‘Brammetje Baas’ uit de koker van succesfilmmakers BosBros. maken we kennis met het gezin Baas, maar uiteraard draait alles om het titelpersonage. Brammetje Baas (Coen van Overdam) verheugt zich enorm op zijn eerste schooldag. “In groep 3 leer je alles,” zegt hij wijs tegen zijn jongere zusje Kimmetje (Roosmarijn van der Hoek), die naar groep 1 gaat. Brammetje is buitengewoon geïnteresseerd in de wereld om hem heen. Hij weet zeker dat hij in groep 3 eindelijk Chinees leert, en Egyptische tekens. Of natuurlijk hoe je een raketbus bouwt, want die heeft hij uitgevonden. Jammer genoeg voor Brammetje vallen de lessen van meester Vis (René Groothof) een beetje tegen. En dat heeft er alles mee te maken dat meester Vis hem niet begrijpt. Brammetje moet stil zitten, maar omdat zijn hersens altijd in beweging zijn, moeten zijn benen ook bewegen. En daar kan meester Vis niet tegen. Zijn grootste passie is kinderen kennis bijbrengen, maar dan wel op zíjn manier. De twee komen lijnrecht tegenover elkaar te staan.

‘Brammetje Baas’ is gebaseerd op een leuk, maar jammer genoeg niet zo bekend prentenboek van Tamara Bos, dat met aansprekende illustraties van Jan Jutte tot leven gebracht wordt. Bos verwerkte het herkenbare uitgangspunt – een druk kind dat zich maar moeilijk kan aanpassen aan het strenge keurslijf van het klassikale onderwijs – tot een aandoenlijk en grappig scenario, dat door Anna van der Heide (Gouden Kalf winnende korte film ‘MissiePoo16’) op een uitstekende manier naar het witte doek is gebracht. De acteurs die ervoor uitgekozen zijn, weten precies de juiste snaar te raken. Vooral de jonge Coen van Overdam slaagt er in een mum van tijd in er met het hart van de kijker vandoor te gaan. Maar ook Katja Herbers is erg innemend in haar vertolking van Brammetjes moeder Els. Daarnaast worden de gedachtensprongen van het eigenwijze kereltje op een verrukkelijke manier op het scherm getoverd, met dank aan de hilarische animaties van Balder Westein.

Een piepklein minpuntje wordt gevormd door het centrale conflict in de film: het is ietwat onwaarschijnlijk dat de door de wol geverfde meester Vis nog nooit eerder een jongetje als Bram in zijn klas heeft gehad. Zó uitzonderlijk druk is het zevenjarige ventje namelijk ook weer niet en het onbegrip van de starre onderwijzer komt dan ook wat vreemd over. Maar daarentegen is het heel goed voor te stellen hoe ouders kunnen worstelen met het wanhopige gevoel dat je kind niet goed op zijn vel zit op school en dat brengt ‘Brammetje Baas’ accuraat naar voren. Met het veroorzaken van een brede lach en af en toe een dikke brok in je keel is het vakkundig en met liefde gemaakte ‘Brammetje Baas’ ideaal kijkvoer voor het hele gezin.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 27 juni 2012