Brat – Broer (2008)

Regie: Berend Boorsma, Roel Boorsma | 10 minuten | korte film | Acteurs: Krzysztof Szczerbinski, Frans Stam, Siem Boon, Astrid Stam-Tesselaar, Karlo Severdija, Edward Haak     

Dat Poolse arbeiders in ons land niet altijd even goed behandeld worden is wel bekend. Als we de film ‘Brat’ zien van Berend en Roel Boorsma, krijgen we hier een beeld bij. De Poolse seizoensarbeider lijkt een stille, maar ambitieuze jongen die werkt voor een botte boer die niet veel zin heeft om deze jongen in te werken. Moeite doen om Engels te spreken is er al helemaal niet bij. Hij moet het Nederlands maar begrijpen. Dat deze seizoensarbeider daarom niet gelukkig is met zijn leven en zijn werk is duidelijk, maar het wordt pas echt evident als we zien hoe hij iedere avond berichten van zijn overleden broer afluistert. Hij lijkt dezelfde weg te bewandelen als zijn broer deed. Is hij misschien niet de brave, zielige seizoensarbeider die hij lijkt?

Een ingewikkeld verhaal voor een korte film, toch is het zo gebracht dat het wel helder is wat er gebeurt. Met beperkte dialoog kan toch een duidelijk verhaal worden gebracht. De emoties van de seizoensarbeider worden pas echt zichtbaar op het einde, wat zorgt voor een onverwachte wending in het verhaal. Grappig dat twee broers een film maken over twee broers met een titel die ook ‘broer’ betekent. Misschien ligt daar wel het geheim van het succes.

Eveliene Sanders