Bratz – De film Passion4Fashion Diamondz (2005)

Regie: Jen Klein, Michael Stokes, Fred Butter | 70 minuten | animatie, fantasie, musical | Nederlandse stemmencast: Angela Schijf, Georgina Verbaan, Katja Römer-Schuurman, Victoria Koblenko, Bart Oomen, Marloes van den Heuvel, Lizemijn Bigott, Eline Blom, Lottie Hellingman, Melise de Winter, Veerle Verheyen, Angelique de Boer, Luca de Boer

‘Bratz’. Roep het op een willekeurig schoolplein, waar dan ook ter wereld, en diverse hoofden zullen zich naar je omdraaien. De poppen zijn zo populair, dat een hele lijn aan aanverwante artikelen, zoals kleding, boeken, tijdschriften, cd’s, games en dus ook een film bestaansrecht heeft. Van een rage is wellicht allang geen sprake meer, de poppen doen het al sinds 2001 erg goed bij kinderen en de bedenker van Bratz heeft al meerdere keren de Oscar voor de speelgoedindustrie, de Toy of the Year award gewonnen.

Een Oscar zal deze film niet in de wacht slepen, maar voor de doelgroep, meisjes van pakweg 6 tot 10 jaar, is deze film perfect en onschuldig vermaak. Voor de meiden zijn de Bratz immers iconen waar zij zich maar al te graag aan zullen spiegelen en menig meisje zal na het zien van deze film op de vraag “Wat wil je later worden?” als antwoord “mode-ontwerpster” geven.

De Bratz zijn namelijk op zoek naar talentvolle jeugdige mode-ontwerpsters en gaan daarom met een stijlvolle truck op reis door Amerika. De meiden van een concurrerend tijdschrift hebben dezelfde opdracht: in drie vooraf aangewezen plaatsen een kandidaat voor de modewedstrijd uitzoeken. Uiteraard gaat er van alles mis, er wordt vals gespeeld, gestolen, en er duikt steeds een griezelige lifter op die de meiden lijkt te achtervolgen. Dan is er nog een bizar voorval met een vliegende schotel (én vliegende koeien!). Deze scènes kunnen voor de kleinste fans wellicht nog te spannend zijn, maar over het algemeen is het een leuk en meeslepend verhaal, waarin vele meisjes zich zullen verliezen.

De Bratz lijken erg op hun poppen-equivalenten, grote hoofden met enorme ogen, van een neus is nauwelijks sprake en een smal, klein lijfje. Wat in de film vooral opvalt zijn de haren van de figuurtjes, hieraan is veel aandacht besteed, want de glanzende dansende kapsels kunnen zo meedoen in een shampoo- of crèmespoelingreclame. Verder is de animatie niet beter of slechter dan je zou mogen verwachten.

De Nederlandse stemmencast heeft overigens uitstekend werk afgeleverd, met een stel klinkende namen als Victoria Koblenko (Jasmin), Angela Schijf (Chloé), Katja Römer-Schuurman (Sasha) en Georgina Verbaan (Jade). Nederlandse regisseur Fred Butter heeft zich prima van zijn taak gekweten.

Monica Meijer