Brave (2012)

Regie: Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell | 101 minuten | animatie, actie, avontuur, komedie, familie, fantasie | Originele stemmencast: Kellly Macdonald, Emma Thompson, Kevin McKidd, Robbie Coltrane, Billy Connolly, Julie Walters, John Ratzenberger, Craig Ferguson | Nederlandse stemmencast: Caro Lenssen, Renée Soutendijk, Jenny Arean, Peter Tuinman, Ernst Daniël Smid, Henk Poort, Marco Bakker, Nasrdin Char, Marjolijn Touw, Marieke Dollekamp

‘Brave’ is de eerste Pixar-productie met een meid in de hoofdrol, en wat voor één! Merida is een middeleeuwse Schotse prinses met een ontembare bos rode krullen en het temperament dat je daarbij kunt verwachten. Tot wanhoop van haar moeder laat ze haar borduurraam regelmatig links liggen om paard te rijden, boog te schieten en te ravotten met haar drie jongere broertjes. Als Merida volgens de traditie moet trouwen met de zoon van een van de clanhoofden komt ze in opstand. Ze vraagt een heks om haar moeder te ‘veranderen’, zodat die haar niet langer tot een huwelijk zal dwingen. Merida heeft al snel spijt van haar vage formulering, want de betovering brengt het leven van haar moeder in gevaar.

Qua animatie levert ‘Brave’ de vertrouwde Pixar-kwaliteit. De Schotse setting ziet er in 3D zeldzaam sprookjesachtig uit, met veel Keltische elementen en warme aardetinten waar Merida’s blauwe jurk en vuurrode haardos prachtig tegen afsteken. Ook de personages spreken tot de verbeelding. De jonge prinses straalt een tomeloze energie uit die de film vooral in de eerste helft voortstuwt, en haar broertjes zorgen met hun kattenkwaad voor veel visuele humor. Oorspronkelijk zou de stem van Merida worden ingesproken door Reese Witherspoon, maar de Amerikaanse moest halverwege de productie verstek laten gaan. Helemaal niet erg, want haar vervangster Kelly Macdonald levert een prima prestatie en zorgt daarnaast voor een authentieke Schotse tongval. Ook de overige rolbezetting liegt er niet om, met Schotse acteertalenten als Billy Connolly, Robbie Coltrane, Kevin McKidd en Craig Ferguson.

Qua humor stelt ‘Brave’ evenmin teleur. De dialogen zijn dankzij de koddige Schotse accentjes al bijna automatisch grappig, en het loont dan ook de moeite om de film als het even kan in de originele versie te zien. Waar ‘Brave’ enigszins tekortschiet is met het verhaal. Wat begint als een veelbelovende vertelling over een moeizame moeder/dochterrelatie verandert al snel in een standaardsprookje met een wel erg makkelijk happy end. Op zich niks mis mee, maar van Pixar hadden we toch iets meer verwacht. Films als ‘WALL.E’ en ‘Up’ hadden een gelaagd verhaal met een volwassen thematiek en een emotionele lading; ‘Brave’ is erg vermakelijk maar ook niet meer dan dat. Een brok in de keel blijft uit en er is niets om over na te praten. Kinderen zullen zich hier niet aan storen, maar als volwassene zou je willen dat ‘Brave’ ietsje minder braaf was.

Paula Koopmans

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 18 juli 2012
VOD-release: 28 november 2012
DVD- en blu-ray-release: 28 november 2012