Braven (2018)

Recensie Braven CinemagazineRegie: Lin Oeding | 94 minuten | actie, drama | Acteurs: Jason Momoa, Garret Dillahunt, Jill Wagner, Stephen Lang, Sasha Rossof, Sala Baker, Fraser Aitcheson, Teach Grant, Glenn Ennis, Todd Scott, Zahn McClarnon, Brendan Fletcher, James Harvey Ward, Steve O’Connell, Tye Alexander, Kevin Lewis, Steve Cochrane, Patrick Kerton, Monica Walsh

Met zijn debuut ‘Braven’ breekt stuntman en stunt-coordinator Lin Oeding door tot de wereld van filmmakers. In deze recht-voor-zijn-raap actiefilm beschermt een vader zijn gezin tegen drugs-dealende huurlingen die hun lading, ten koste van alles, terug willen.

De film opent met adembenemende shots van met sneeuw bedekte bergketens, bevroren meren en sparrenwouden van het Canadese Newfoundland. De enige warmte die hier te vinden is, is bij een familie wiens leven op het punt staat bruut verstoord te worden door een poeder dat, qua uiterlijk, veel weg heeft van sneeuw.

Joe Braven (Jason Momoa) is de eigenaar van een houtkapbedrijf. Een collega, Weston (Brendan Fletcher) klust bij, door – met een lokale drugsdealer (Zahn MacClarnon) – drugs te vervoeren in uitgeholde boomstammen. Op een avond glijdt Weston met zijn truck van de weg en bewaart hij, met zijn de compagnon, de drugs voorlopig in de blokhut van Joe Braven. Daarna bellen ze Kassen, de drugsbaas, om door te geven waar de drugs is.

Joe woont samen met zijn vrouw Stephanie (Jill Wagner), zijn jonge dochter Charlotte (Sasha Rossof) en zijn vader Linden Braven (Stephen Lang). Linden heeft hersenschade opgelopen bij een val van grote hoogte waardoor hij verschijnselen van dementie vertoont wat voor de nodige spanningen en discussies in huis zorgt. Na een bloedige vechtpartij in een bar neemt Joe zijn vader mee naar zijn blokhut om te praten over zijn dementie alwaar hij de drugs ontdekt. Ondertussen is Kassen bij de blokhut aangekomen en heeft hij, samen met andere huurlingen, de blokhut omsingeld en de begaanbare wegen afgesloten. Dan barst de chaos los.

De plot is eenvoudig en is niet bedoeld om de hersenen te doen kraken maar om te genieten van actie waar de goeden het tegen de slechten opnemen. Het is ook niet bedoeld om de grijze gebieden der menselijke natuur te onderzoeken maar om met een bakje popcorn te genieten van het kat-en-muisspel dat zich op een voorspelbare manier, met rondvliegende kogels en bijlen, voltrekt.

Het karakter van Jason Momoa, alhoewel fysiek intimiderend, is op een realistische manier geportretteerd. De filmmarkt is namelijk al vergeven van de Stathamesque karakters die een bescheiden leven, ergens in een wildernis, leiden maar eigenlijk hardcore ex-Navy Seals zijn die op verschillende continenten black-ops hebben uitgevoerd. Joe Braven, daarentegen, is een man van het alledaagse leven met een gezonde determinatie zijn familie te beschermen tegen de grote boze wolven. Zelf heeft Jason Momoa een redelijk eendimensionaal acteerspectrum en vertoont hij in zijn meeste films hetzelfde brute oergedrag.

Garret Dillahunt (’12 Years a Slave’, ‘No Country for Old Men’) vertolkt Kassen op een intimiderende manier, waarbij zijn zachte stem omgekeerd evenredig is met zijn wrede koelbloedigheid en gewelddadig karakter.

Stephen Lang (‘Avatar’, ‘Don’t Breathe’) die eerder met Jason Momoa in ‘Conan The Barbarian’ heeft gespeeld en meestal een koele stalen persoonlijkheid uitstraalt, laat zich hier van een fragiele kant zien. Alhoewel, wanneer de tijd nadert om te handelen, is hij weer de heldere zelfverzekerde koelbloedigheid zelve.

Alhoewel ‘Braven’ zich afspeelt in een spectaculaire omgeving, is de film voorspelbaar en heeft een beetje filmkijker deze plot al zo vaak gezien dat het niets nieuws toevoegt. De acteerprestaties zijn gemiddeld en overschrijden de grenzen der verwachtingen niet. Dit is geen Forrest Gump’s box of chocolates waar je niet weet wat je krijgt: hier krijg je exact wat je verwacht en niets meer.

Gerold Kort

Waardering: 3

VOD-release: 8 maart 2018
DVD- en blu-ray-release: 8 maart 2018