Breach (2020)

Recensie Breach CinemagazineRegie: John Suits | 92 minuten | actie, science fiction | Acteurs: Cody Kearsley, Bruce Willis, Rachel Nichols, Kassandra Clementi, Johnny Messner, Corey Large, Callan Mulvey, Timothy V. Murphy, Johann Urb, Ralf Moeller, Alexander Kane, Angie Pack, Van Ayasit, Swen Temmel, Adam Huel Potter, Thomas Jane, Everly Large, Eric Buarque

Toen James Cameron in 1986 ‘Aliens’ op de wereld losliet, had hij vast niet zien aankomen wat zijn actiefilm teweegbracht. Meer dan drie decennia later dient deze scifi-testosteronbom nog steeds als inspiratiebron voor talloze regisseurs. John Suits heeft het meesterwerk van Cameron vaak bekeken en probeert nogal opzichtig om het werkstuk van de meester te kopiëren. Spieken is niet erg, want beter goed gejat dan slecht bedacht. Helaas is ‘Breach’ een nogal luie poging om in te haken op een klassieker. Naast ‘Aliens’ keek Suits ook af bij John Carpenter en poogde hij diens ‘The Thing’ te kopiëren. Dit ongeïnspireerde jatwerk resulteerde in een film die je al tig keer hebt gezien in slechtere en minder belabberde varianten.

In ‘Breach’ gaat het niet al te best met onze aardbol. Onze planeet is er slecht aan toe en de mensheid verkast naar andere planeten. In een megalomaan ruimteschip reist een grote groep mensen naar hun nieuwe onderkomen. Helaas zijn er buitenaardse verstekelingen aan boord. Aan een team bewakers de schone taak om deze ongenode gasten te elimineren.

De aliens kunnen zich vermommen als mensen (de link met ‘The Thing’) en de buitenaardse schurken zijn groot in aantal en daardoor zelfs de grootste vechtjas de baas (de plot van ‘Aliens’). Suits maakt geen geheim van zijn inspiratiebronnen. Ook hoofdrolspeler Bruce Willis plagieert erop los. De kale acteur speelt zichzelf zoals hij dat al jarenlang doet nadat zijn Hollywood-carrière in het slop raakte. Opnieuw vertolkt de Amerikaan een stoïcijnse loner die vol sarcasme de dag doorbrengt. Zonder pakkende one liners en goed tegenspel valt er weinig te lachen. Ook Thomas Jane – ook in een ver verleden een geliefde actieheld – gooit er met de pet naar. Maar deze man beseft tenminste in wat voor pulp hij speelt. Dankzij zijn dik aangezet spel is Jane redelijk genietbaar als schmierende rouwdouwer.

Naast ongeïnspireerd en melig acteerwerk bestaat ‘Breach’ uit goedkope special effects die uit stokoude Pentium processoren rolden. De trucage oogt zwaar gedateerd en overtuigt geen seconde. Wat rest is een suffe kloon van een tweetal eighties krakers. Met een uitgebluste Willis in geldnood en een woest om zich heen solliciterende Jane. Zonde van de tijd.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

DVD- en blu-ray-release: 26 februari 2021