Breakfast with Scot (2007)

Regie: Laurie Lynd | 95 minuten | drama, muziek, romantiek, sport | Acteurs: Cameron Ansell, Benz Antoine, Noah Bernett, Robin Brûlé, Tom Cavanagh, Colin Cunningham, Dylan Everett, Travis Ferris, Megan Follows, Alexander Franks, Jeananne Goossen, Graham Greene, Kathryn Haggis, Shauna MacDonald, Benjamin Morehead, Alex Popovic, Fiona Reid, Edwina Renout, Ben Shenkman, Anna Silk, Vannessa Thompson

Macho man die zijn homoseksualiteit voor de buitenwereld verbergt wordt samen met zijn partner opgezadeld met een jongetje dat dat duidelijk níet doet. ‘Brüno’ (2009) eat your heart out: Scot komt eraan!

Eric (Tom ‘Ed’ Cavanagh) is een voormalig professioneel ijshockeyspeler en presenteert nu een flitsend ijshockeyprogramma op de Canadese tv. Voor de buitenwereld speelt hij graag de harde, snelle (hetero)jongen. Thuis is hij de liefhebbende partner van Sam (Ben Shenkman), die duidelijk het ‘vrouwtje’ van de twee is; zachter, rustiger en zorgzamer. Maar dan heeft Sam nieuws voor Eric; ze krijgen de tijdelijke voogdij over Scot (Noah Bernett), Sams twaalfjarige neefje. De makers konden er geen ongeloofwaardigere draai aan geven waarom Sam en Eric dit voor kun kiezen krijgen, maar oké. Het zit namelijk zo: Scot is de zoon van de ex van de broer van Sam – Billy – maar die is niet de biologische vader. Scots moeder is overleden na een overdosis drugs en Billy zit als aangewezen voogd ergens onvindbaar in Brazilië. Je vraagt je dan af waar de vader van Scot is gebleven die toch de eerste aangewezen voogd lijkt in zo’n geval? Over hem wordt met geen woord gerept en Jeugdzorg bepaalt dat Scot bij Eric en Sam moet komen wonen tot Billy gevonden is. So be it.

Eenmaal over deze ongeloofwaardigheden heen gestapt levert dit gegeven leuke taferelen op. Scot is namelijk een nogal excentrieke homo (zeker voor zijn leeftijd!) die houdt van sjaaltjes, armbandjes met bedeltjes, make-up, boa’s en andere (roze) meisjesdingen. Ook in zijn gedrag is hij nogal vrouwelijk; iets wat Eric mateloos irriteert. Die zat al niet op een kind te wachten, maar nu blijkt deze hem ook nog in verlegenheid te brengen zodra ze een stap buiten de deur doen. Eric gaat dus proberen een ‘kerel’ van hem te maken, wat weer op weerstand stuit van Sam. Die ziet liever dat Eric Scot laat zijn zoals hij is, in plaats van dat hij omgaat met zijn seksualiteit zoals Eric dat altijd gedaan heeft. Langzaam maar zeker gaat Eric beseffen dat hij misschien zelf niet altijd de juiste beslissingen heeft genomen.

Zowel de regisseuse – Laurie Lynd – als de hoofdrolspelers van ‘Breakfast with Scot’ hebben hun sporen verdiend in de wereld van de tv-series. En dat is goed te merken, want deze film is eigenlijk gewoon een sitcom van anderhalf uur. Eentje met erg leuke scènes, waarin plaatsvervangende schaamte en medelijden soms om voorrang vechten. De makers dragen duidelijk een boodschap uit, maar het is er eentje waar je je vraagtekens bij kunt zetten. Kinderen laten zijn zoals ze willen zijn is een nobel en verdedigbaar standpunt. Maar stel je eens voor dat je écht te maken krijgt met een kind zoals Scot… Oké, het personage in deze film is nogal over the top, maar dan zal je hem toch wel duidelijk moeten maken dat sommige dingen door de buitenwereld gewoon niet begrepen en geaccepteerd zullen worden. Puur uit zelfbescherming.

Leuk aan ‘Breakfast with Scot’ is de relatie tussen Sam en Eric en hoe ze met de situatie omgaan. Als fris, jong homostel stralen ze echt een familiegevoel uit. Zonder dat er zo nodig ook nog seks in voor moet komen of dat het op een andere manier geforceerd aan gaat doen. Tom Cavanagh steelt daarbij wel echt de show en niet – zoals je wellicht zou verwachten – de jonge Noah Bernett. Hij slaagt er (nog) niet in om een complex karakter zoals dat van Scot op een natuurlijke manier weer te geven, al is dat natuurlijk ook een gevolg van de ongeloofwaardigheid van dat personage. Leuk in deze film zijn ook de getoonde vooroordelen die bestaan over homostellen. Zoals dat een kind opgevoed door homo’s zelf ook wel homoseksueel móet worden. Het levert de grappigste quote van Eric op, als hij met gevoel voor understatement tegen Sam zegt dat hij denkt dat Scot homoseksueel is… “Maar het goede nieuws is, is dat hij dat waarschijnlijk al was voordat hij hier kwam wonen!”.

Iedereen die van sitcoms houdt zal zich geen buil vallen aan ‘Breakfast with Scot’. En vrees geen zware kost omdat homoseksualiteit nu toevallig een grote rol speelt in deze film. Je zult misschien even gaan nadenken over begrippen als ‘acceptatie’ en ‘vooroordelen’, maar dat laat onverlet dat de film over het geheel genomen erg grappig en luchtig is. Voer voor tussendoor dus.

Brian Ligtvoet