Breaking and Entering (2006)

Regie: Anthony Minghella | 119 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Jude Law, Juliette Binoche, Robin Wright, Martin Freeman, Ray Winstone, Vera Farmiga, Rafi Gavron, Poppy Rogers

Dat Minghella’s werk gemaakt is om glimmende beeldjes te ontvangen is wel duidelijk. ‘The English Patient’ uit 1996 won maar liefst negen Academy Awards, onder andere voor Beste Film en Beste Regisseur. Ook ‘The Talented Mr. Ripley’ (1999) ontving vele nominaties en enkele prijzen (waaronder een British Academy Film Award). Renée Zellweger sleepte voor Minghella een beeldje binnen voor haar rol in ‘Cold Mountain’ (2003) en ook zijn nieuwe ‘Breaking and Entering’ heeft al drie nominaties in de wacht gesleept. Dat de regisseur iets heeft met Jude Law mag inmiddels ook wel duidelijk zijn. Na ‘The Talented Mr. Ripley’ en ‘Cold Mountain’, is dit alweer de derde film van de regisseur waarin Law een (hoofd)rol speelt. Voor beide films ontving Law zowel een Oscar als een Golden Globe nominatie.

Of Law voor deze film een Oscar(nominatie) in de wacht gaat slepen valt nog te bezien, maar hij is in ieder geval goed op dreef. Als Will Francis heeft hij het erg moeilijk met zijn vriendin Liv – na een relatie van tien jaar is het spannende er immers vanaf. Het feit dat Liv al haar tijd en energie in haar ‘aparte’ dochter steekt komt de relatie ook niet ten goede. Als Will Amira opzoekt, met de gedachte onderzoek te doen naar haar zoon die herhaaldelijk in zijn kantoor heeft ingebroken, zie je heel duidelijk iets in hem veranderen. Langzamerhand valt hij voor Amira maar tegelijkertijd beseft hij heel goed dat hij zijn vriendin niet kwijt wil. Vanaf dit moment – het moment dat de film naar het dramatische neigt – is Law op zijn best. Via zijn gezichtsuitdrukkingen weet hij zijn emoties erg duidelijk over te brengen en op een aantal momenten maakt hij een grote indruk. Zoals in de scène waarin hij erachter komt dat Amira niet helemaal eerlijk is geweest over hun ‘relatie’. De pijn in zijn ogen en zijn onbegrip dat zij hem zoiets aan zou kunnen doen maakt hem op dat moment kwetsbaar, wat hij zeer goed weet over te brengen op de kijker.

Het mag duidelijk zijn dat het aan de knappe Brit niet zal liggen als de film geen topper wordt in de Nederlandse bioscopen. Waar dan wel aan, vraag je je af? Geen kwaad woord over de vaardigheden van Minghella als regisseur; de beelden in de film zijn mooi, het verhaal is een redelijk interessant gegeven en Minghella weet zeker hoe hij schitterende liefdesscènes moet filmen (denk ook aan ‘The English Patient’ en ‘Cold Mountain’). ‘Breaking and Entering’ komt echter vrij traag op gang, en als er dan een beetje actie in komt verwacht je als kijker dat het tempo iets opgevoerd wordt. Helaas is dit ook niet het geval, waardoor je de bioscoop verlaat met het gevoel dat je naar een ontzettend uitgerekte dramatische gebeurtenis hebt zitten kijken. Een beetje jammer is dat wel. Jude Law maakt gelukkig een hoop goed. Hij is uiteraard een genot om naar te kijken, maar zijn acteerprestaties zijn ook overtuigend. Wie weet toch nog een Academy Award nominatie in 2007, en heel misschien ook wel zo’n glimmend beeldje.

Daphna Berger