Breaking & Exiting (2018)

Recensie Breaking & Exiting CinemagazineRegie: Peter Facinelli | 79 minuten | komedie | Acteurs: Milo Gibson, Jordan Hinson, Adam Huber, Joaquim de Almeida, Justine Wachsberger, James Kyson, Lily Anne Harrison, Cecile Cubilo, Colin Ferguson, John Hinson, Hermann Ludovick Pattein, Blake Purdy

‘Breaking & Exiting’ is een zwarte romantische komedie. Het is het regiedebuut van Peter Facinelli, die zijn bekendheid vooral dankt aan zijn rol van Dr. Carlisle Cullen uit de ‘Twilight’ serie. Het scenario van deze film is geschreven door Jordan Hinson, die in deze film eveneens de vrouwelijke hoofdrol op zich neemt. Haar tegenspeler is Milo Gibson, zoon van Mel, die zijn acteerdebuut maakte in ‘Hacksaw Ridge (geregisseerd door vaderlief).

Milo speelt de rol van dertiger Harry, een nietsnut die zijn boterham verdient door inbraken te plegen met zijn neef Chris (Adam Huber). Chris is een stuk ambitieuzer en gewetensvoller dan Harry: hij ziet in dat de criminele zaakjes geen zekere toekomst bieden. Wanneer hij een keurige baan krijgt, besluit hij te stoppen. Harry voelt zich verraden door zijn neef en klaart de eerstvolgende klus in zijn eentje. De inbreker heeft de vreemde gewoonte heeft in elk huis waar hij een ongenode gast is een toiletbezoek te doen. Als hij in de badkamer een jonge, half verdoofde, half aangeklede vrouw in bad aantreft, die minder van zijn aanwezigheid schrikt dan vice versa, hoort hij van haar dat ze net een overdosis pillen heeft genomen. Aanvankelijk doet Harry niets met de wetenschap dat deze vrouw zichzelf van het leven wil beroven, maar in de auto krijgt Harry spijt en rijdt hij terug. Hij laat de vrouw, Daisy, overgeven en brengt haar naar bed. En blijft vervolgens voor haar zorgen.

Deze bizarre premisse is op papier een aardig uitgangspunt voor een film, al blijft het steken dat we sympathie moeten voelen voor iemand die willens en wetens het leven van anderen op zijn kop zet door in te breken. Zelfs het huisdier van één van de slachtoffers moet eraan geloven! Maakt Harry’s ene goede daad – het zorgen dat Daisy de wil weer krijgt om te blijven leven – dat allemaal goed? Niet echt. Daarnaast wordt er wel erg makkelijk over psychische problemen en zelfmoord gedaan; Daisy’s doodswens is ernstig genoeg, maar aanvankelijk wordt het gebracht alsof de bad breakup die ze had haar ertoe gedreven heeft uit het leven te willen stappen. Gelukkig krijgt dit later in de film wat meer achtergrond en krijgt Daisy als personage eigenlijk als enige wat vlees op de botten. Harry blijft grotendeels een mysterie, en de irritante voice-over, die alles vertelt wat we letterlijk op het scherm zien, helpt daar niet bij.

Gibson en Hinson hebben wél een prettige chemie samen, wat natuurlijk in het voordeel van ‘Breaking & Entering’ werkt. Zij maken door de gesprekken die ze voeren deze komedie het kijken waard. De ongebruikelijke start van een romance en de aardige cast maakt deze romkom net geen dikke onvoldoende scoort. Een aanrader is het ook weer niet, maar je kunt je op zich nog best vermaken met deze buitenbeentjesromantiek.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

DVD-release: 19 februari 2020