Breaking the Girls (2012)

Regie: Jamie Babbit | 83 minuten | misdaad, thriller | Acteurs: Shawn Ashmore, Steve Crest, Madeline Zima, Agnes Bruckner, John Stockwell, Tiya Sircar, Sam Anderson, Melanie Mayron, Kate Levering, Shanna Collins, Manish Dayal, Davenia McFadden, Jennifer Ann Massey, Mark Casimir Dyniewicz, Billy Mayo, Shaun Daley, Sun Jae Kim

Toen John McNaughton in 1998 met ‘Wild Things’ op de proppen kwam, kon hij niet bevroeden wat voor beerput hij open zou trekken. Niet dat zijn film slecht was – integendeel – maar de zwik vervolgdelen wel. De ‘erotische’ thriller was ineens ‘hot’ en heel Hollywood wilde daarvan profiteren. Goede verhalen, een sterke cast en zelfs de seksscènes zelf deden er niet toe: zolang er maar met een genreaanduiding als ‘erotische thriller’ geschermd kon worden, was het goed. Het idee dat twee vrouwen met elkaar gingen zoenen, moest hormoongedreven puberjochies naar de videotheek lokken. Dat lukte best aardig, want er werden drie vervolgen op ‘Wild Things’ gemaakt. Allemaal videovoer. Net nu het genre uitgestorven leek te zijn, verschijnt ‘Breaking the Girls’…

In ‘Breaking the Girls’ draait het om de onschuldige en wetenschappelijke Sara en de manipulatieve en sexy Alex. Deze twee studentes willen hun aartsvijand omleggen. So far, so good. Maar dan blijkt dat de dames allebei een verborgen agenda hebben.

Het verkooppunt van deze film is de lesbische verhouding. Twee knappe studentes die elkaars lichaam verkennen: reden genoeg om deze stomende film te gaan zien toch? Zelfs de meest wanhopige puber zal niet opgewonden raken van deze brave, nietszeggende film. Erotische spanning is er niet. Dat komt niet als een verrassing, want ook alle vervolgen op ‘Wild Things’ waren nog braver dan een ‘Emmanuelle’ film. Wat rest is een nodeloos ingewikkelde film waarin de ene na de andere plotwending op je afgevuurd wordt.

Die kunstmatige manier om spanning te genereren, werkt averechts omdat het je koud laat wat er met de twee studentes gebeurt. Ze zijn niet sympathiek, laat staan boeiend. De cast is niet eens zo slecht, maar kan gewoon niets met dit slappe script. Mislukt als erotische film, gefaald als thriller en kansloos als psychologisch drama: snel vergeten deze hap! Als je een goede erotische thriller wilt zien, zul je naar McNaughtons wapenfeit uit 1998 moeten teruggrijpen. ‘Breaking the Girls’ is gewoon dodelijk saai.

Frank v.d. Ven

‘Breaking the Girls’ verschijnt donderdag 16 mei 2013 op DVD en is vanaf dinsdag 9 april 2013 te huur.