Breathe (2017)

Recensie Breathe CinemagazineRegie: Andy Serkis | 118 minuten | drama, biografie | Acteurs: Andrew Garfield, Claire Foy, Ed Speleers, Tom Hollander, David Butler, Ben Lloyd-Hughes, Miranda Raison, Camilla Rutherford, Andre Jacobs, Terry Norton, Charles Streeter, Penny Downie, Amit Shah, Jonathan Hyde, Emily Bevan, Roger Ashton-Griffiths

Andy Serkis werd in één klap wereldberoemd door zijn onvergetelijke vertolking van Gollum in ‘The Lord of the Rings’-trilogie van Peter Jackson (2001-2003). Hoewel hij daarna in talloze andere goede rollen te zien was, blijft het lastig om naar hem te kijken zonder aan dat legendarische karakter te denken. Met ‘Breathe’ gooit Serkis het over een andere boeg; hij maakt zijn regiedebuut door het bijzondere verhaal van de ouders van een goede vriend en filmproducent Jonathan Cavendish te verfilmen.

‘Breathe’ gaat over de Britse Robin en Diana Cavendish, die in de jaren vijftig verliefd werden, trouwden en een nieuw bestaan opbouwden in Kenia. Robin werkte als thee-importeur en het leven lachte de twee jonge geliefden toe, zeker toen Diana in verwachting raakte. Maar dan slaat het noodlot toe. Robin krijgt polio en raakt verlamd vanaf zijn nek. Hij wordt aan een beademingsapparaat gekoppeld en met gevaar voor eigen leven terug naar Engeland gevlogen – mede dankzij de vastberadenheid van Diana.

Het is diezelfde Diana die er met haar oneindige liefde en koppigheid om Robin niet op te geven voor zorgt dat Robin uiteindelijk – tegen het uitdrukkelijke advies van de artsen in – vanuit het Engelse ziekenhuis weer thuis komt wonen. Robin heeft in het ziekenhuis namelijk de wil om te overleven verloren en zodra Diana dat door heeft, zet ze alles op alles om haar man weer thuis te krijgen. Natuurlijk lukt dat en met behulp van een bevriende professor verbetert de kwaliteit van zijn leven aanzienlijk. Aanvankelijk met een alarmbelletje vlak bij zijn hoofd, zodat hij Diana kan waarschuwen als er iets met de beademingsapparatuur is; later ontwerpen ze samen een rolstoel – de eerste met een ingebouwde beademingsapparaat. Hij ziet zijn zoontje Jonathan opgroeien en gaat er op uit om andere polio-patiënten te helpen en vakantie te vieren.

‘Breathe’ volgt het levensverhaal van dit bijzonder inspirerende echtpaar op de voet. Natuurlijk zal het verhaal geromantiseerd zijn voor het witte doek, maar veel grote verrassingen hoef je niet te verwachten (wellicht op een bezoek aan een futuristisch uitziend Duits medisch instituut na – doodeng). Je kunt dit regiedebuut van Serkis daarom nauwelijks vernieuwend noemen. Is dat erg? Wel nee. Wat de film goed doet is dat het verhaal met veel respect en humor wordt verteld. Andrew Garfield en Claire Foy als Robin en Diana zijn overduidelijk hoteldebotel op elkaar. Het is hun liefde voor elkaar en hun gezamenlijke weigering om de beperkingen van de medische wetenschap te accepteren voor wat het is dat hun leven en dat van anderen beter maakt. Dat is fijn om naar te kijken.

Wat in de film ontbreekt is spanning en wat kritiek; het leven voor Robin en Diana wordt op een paar intermezzo’s na vrij rooskleurig afgeschilderd. Hoe zou het echt voor Diana zijn om zo kort na haar jawoord samen te leven met een man die alleen maar zijn hoofd kan bewegen? En op dat ene depressieve moment na waarin Robin duidelijk maakt liever dood te willen, zien we uitsluitend een opgewekte, moedige man, een heilige bijna. Dat is makkelijk te verklaren, maar het mocht best wel wat meer schuren.

Toch is ‘Breathe’ de moeite van het kijken waard; vanwege de fijne cast (let ook op de dubbelrol van Tom Hollander!) en omdat het nu eenmaal leuker is om een film te kijken dan een Wikipedia-pagina te lezen teneinde je geschiedeniskennis wat op te krikken.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 14 december 2017
DVD-release: 28 juni 2018