Breathless – Ddongpari (2009)

Regie: Yang Ik-Joon | 130 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Yang Ik-Joon, Kot-bi Kim, Man-shik Jeong, Seung-il Hong, Lee Hwan, Sang-won Kim, Seon-bin Kim, Jin-suk Lee, Seung-yeon Lee, Byeong-eun Park, Jeong-sun Park

Yang-Ik Joon baseerde zijn script voor ‘Breathless’ op ervaringen uit zijn eigen jeugd. Hopelijk gebruikt hij de film niet als metafoor voor de samenleving in Zuid-Korea. Het lijkt wel of er alleen maar ontwrichtte gezinnen verborgen zitten achter de ogenschijnlijke knusse woningen van dit Aziatische land. Het huishoudelijk geweld dat we te zien krijgen is inderdaad niet van de poes. Hij zal het overigens wel wat aangedikt hebben maar in een interview met twitchfilm.com laat de regisseur toch duidelijk merken dat hij een taboe wil doorbreken.

Sang-Hoon is een bijzonder onaangenaam persoon. In opdracht van de lokale gangsterbaas haalt hij geld op bij mensen thuis. Het spreekt voor zich dat dit regelmatig gepaard gaat met het nodige geweld. De jongeman heeft blijkbaar last van beroepsmisvorming want ook na werktijd gedraagt hij zich bijzonder agressief. Zijn losse handjes kan hij amper bedwingen en worden vaak vergezeld door constant gescheld en gespuw op de grond. Na een bijzonder merkwaardige ontmoeting met de scholiere Yeon-Hue, hij bespuwt haar eerst en slaat haar zelfs bewusteloos, begint zich stilletjes aan een andere Sang-Hoon te ontplooien maar zijn bruutheid en voortdurende hang naar stennis volgen hem als een angstaanjagende schaduw.

Dit is een erg ongemakkelijke film en dat voor de volle 130 minuten. De woestheid, die versterkt wordt door een erg onstabiele cameravoering, lijkt aanvankelijk een erg goedkope manier om te shockeren. Net op het moment dat je het gedrag van het hoofdpersonage beu bent, krijgen we een soort van verklaring die alles een beetje in perspectief plaatst. Hoewel, zo een beestachtige houding kan nooit goedgepraat worden met welke reden dan ook. Gelukkig doet Yang-Ik Joon dat ook nergens. Net zoals hij niet probeert te veroordelen. Verwacht ook geen al te mooie plaatjes want de regisseur heeft duidelijk goed begrepen dat die hier totaal misplaatst zijn bij zo een gevoelig onderwerp. Verwacht alleszins een harde film, die een beetje te lang duurt, waarin ook vrouwen een tik krijgen en verbaal vernederd worden. U bent gewaarschuwd. De kunst is om daar doorheen te kijken want ‘Breathless’ kan evengoed gezien worden als het portret van een gevoelig iemand die moeite heeft om zich te uiten.

Yang-Ik Joon leverde in elk geval een huzarenstukje af. Hij schreef het script, regisseerde en speelde zelf de hoofdrol. Dat laatste doet hij overigens op een uitmuntende wijze. Maar wat nog meer ons hart raakte is het feit dat de man afstand deed van zijn eigen huis om het budget rond te krijgen. Van passie gesproken.

Jochem Geelen