Bridge to Nowhere (2009)

Regie: Blair Underwood | 105 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Ving Rhames, Bijou Phillips, Danny Masterson, Ben Crowley, Daniel London, Thomas Ian Nicholas, Alexandra Breckenridge, Sean Derry, Annie Kitral, Alanna Romansky, Tom Kurlander, Billy Elmer, Ryan Gorham, Falconer Hudson, John W. Iwanonkiw, Mike Miklosko, Corey Rieger, Rejeana Silla, Max Starks

Deze film uit 2009, met relatief veel onbekende koppen, vertelt het verhaal van een club vrienden die de illegaliteit beproeven om zo snel mogelijk aan veel geld te komen. Met het opzetten van duistere zaken proberen zij voor eens en voor altijd hun uitweg te kopen uit het simpele dorpse leven dat ze leiden. Aan het roer van dit misdaaddrama staat regisseur Blair Underwood, beter bekend als acteur in onder andere ‘L.A. Law’. Daar speelde hij de rol van Jonathan Rollins waarvoor hij in 1991 werd genomineerd voor een Golden Globe.

‘Bridge to Nowhere’ sterkt vooral in het begin het vermoeden dat het wil lijken op de gevestigde maffiafilms die in de loop der tijd zijn verschenen. En al was dit misschien niet de bedoeling van de makers, er kan in ieder geval worden geconcludeerd dat zij wel erg goed naar de structuur van die andere films uit het genre hebben gekeken. Zo is de hoofdpersoon in ‘Bridge to Nowhere’ eveneens de verteller van het verhaal. Hij stelt de verschillende karakters aan de kijker voor en vertelt met veel populair taalgebruik hoe zijn bloeiende drugshandel tot stand kwam. De filmische ondersteuning uit zich in stills van verschillende hoofdpersonen en een visuele opsomming van situaties die tot het succes van de hoofdpersoon hebben geleid. Het zijn structuren die ook films als ‘Blow’, ‘Good Fellas’ en ‘Casino’ naar de top hebben gebracht. Helaas is die vergelijking voor deze film een brug te ver en mist het juist dat eigen karakter. De minimale gelaagdheid van het verhaal speelt daarin ook een belangrijke rol. De manier waarop Brian en zijn vrienden hun zaakjes op poten zetten is weinig vernuftig, te makkelijk voor woorden en dus wat onrealistisch.

Maar, met het verstrijken van tijd groeit zowel de kracht van de film als haar cast en is het warmlopen dan toch echt voorbij. Acteur Ben Crowley weet meer ruimte te benutten om zijn rol als bendeleider te ontplooien waardoor het geheel een psychologisch en intermenselijk karakter krijgt. En dan moet geconcludeerd worden dat ‘Bridge to Nowhere’ toch ook wel erg lekker wegkijkt en voor vermakelijke spanning zorgt. Die spanningsboog leidt uiteindelijk tot een compact en bevredigend einde van een film die meer drama bevat dan deze op het eerste gezicht doet vermoeden.

‘Bridge to Nowhere’ zal misschien niet snel voldoen aan de hoogste verwachtingen, maar teleurstellen zal het evenmin. Onder het motto ‘het bloed kruipt waar het niet gaan kan’ benut deze film nog weer eens de onweerstaanbare aantrekkingskracht van geld en macht. Iets wat ook bij menig kijker een creatieve donkere kant zal doen prikkelen.

Tjeerd Kooistra