Bridget Jones: Mad About the Boy (2025)
Regie: Michael Morris | 125 minuten | romantiek, drama | Acteurs: Renée Zellweger, Hugh Grant, Emma Thompson, Chiwetel Ejiofor, Colin Firth, Leo Woodall, Isla Fisher, Josette Simon, Nico Parker, Leila Farzad, Jim Broadbent, Gemma Jones, Shirley Henderson, Sally Phillips, Celia Imrie, James Callis, Sarah Solemani, Ian Midlane
De romantische drama-komedie ‘Bridget Jones: Mad About the Boy’ (2025) voelt enigszins belegen. Wat bijna vijfentwintig jaar geleden leuk en fris was, met het verschijnen van ‘Bridget Jones’ (2001), komt nu wat truttig over. Maar voor rouw en romantiek is regisseur Michael Morris terecht ingehuurd.
Wat doe je als je al een aantal jaren weduwe bent en twee jonge kinderen hebt? Die vraag ligt er voor Bridget Jones (Renée Zellweger) in dit vierde deel. Haar plan is niet eens zo ondoordacht, maar de uitvoering is weer lekker rommelig, zoals we van haar gewend zijn.
De beginsituatie is hier niet zo vrolijk, vergeleken met vorige delen. Eerder kon Bridget nog de vrijgezel uithangen of had ze juist de liefde gevonden. Nu is haar man, Mark Darcy (Colin Firth), omgekomen bij een humanitaire missie in Sudan. Als alleenstaande moeder zorgt ze voor haar kinderen, uiteraard in een zeer chaotisch huishouden.
Bridget wordt overladen met adviezen over hoe ze haar leven zou moeten leiden. Haar vrienden vinden dat ze weer het liefdespad op moet en dat doet ze dan ook. Voor ze het weet zit ze op een datingapp en slaat ze een toyboy aan de haak: een goed gebouwde en gevoelige jongen, die naar de naam ‘Roxter’ (Leo Woodall) luistert.
Een veel jongere vriend is niet de enige positieve ontwikkeling in haar leven. Ze pakt ook haar oude werk als TV-producer op en op het schoolplein ontmoet ze de sympathieke ‘Mister Wallaker’ (Chiwetel Ejiofor). Deze leraar houdt orde met een fluitje en is extreem rationeel, wat een aardig contrast vormt met de rommelige en intuïtief ingestelde Bridget. Maar Bridget Jones zou Bridget Jones niet zijn, als niet alles in het honderd liep en er geen gênante situaties zouden ontstaan.
Een van de thema’s in deze film is rouwverwerking. Een uitdaging om dit onderwerp in luchtig kijkvoer te verwerken, maar het is terecht aan Morris overgelaten. De scènes waarin rouw voorkomt, soms met een rondspokende Firth, zijn geslaagd te noemen. Dat geldt ook voor de romantische scènes, die opvallend subtiel en gevoelig zijn. Hier heeft Morris dezelfde vaardigheden gebruikt als bij zijn andere film ‘To Leslie’ (2022). Daar was de romantiek tussen de alcoholistische moeder Leslie (Andrea Riseborough) en de empathische motelbaas Sweeney (Marc Maron) ook overtuigend.
Al met al voelt ‘Bridget Jones: Mad About the Boy’ een tikje gezapig. Een toyboy kan daar ook geen verandering in brengen. Tegelijkertijd is deze film precies goed waar het rouw en romantiek betreft.
Ester Šorm
Waardering: 3
Bioscooprelease: 13 februari 2025