Briefgeheim (2010)

Regie: Simone van Dusseldorp | 85 minuten | drama, avontuur, familie | Acteurs: Daan Schuurmans, Lies Visschedijk, Hanna Obbeek, Isabelle Stokkel, Nils Verkooijen, Filip Peeters

Hoewel kinderen zich tegenwoordig met zo veel meer bezig (kunnen) houden dan vroeger, blijft boeken lezen – voornamelijk bij kinderen op de basisschool – nog altijd mateloos populair. Een boek als ‘Briefgeheim’ van Jan Terlouw weet de jeugd ook in de eenentwintigste eeuw nog voldoende aan te spreken. Logisch, want het boek is mysterieus, spannend en meeslepend. Geen wonder dat regisseur Simone van Dusseldorp, die een reputatie heeft opgebouwd met geslaagde jeugdfilms als ‘Diep’ (2005) en ‘Kikkerdril’ (2009), het boek graag wilde verfilmen. Uiteraard moest het uit 1973 stammende verhaal wel een beetje worden gemoderniseerd. Zo heeft de elfjarige hoofdrolspeelster Eva (Hanna Obbeek) haar eigen mobieltje en sleept ze haar appeltjesgroene iPod overal mee naartoe. Haar thuissituatie is echter onveranderd: haar vader (Daan Schuurmans) en moeder (Lies Visschedijk) hebben om de haverklap ruzie en Eva vindt het steeds minder leuk thuis.

Gelukkig heeft ze haar vrienden Jackie (Isabelle Stokkel) en Thomas (Nils Verkooijen), met wie ze vaak afspreekt. Op een dag halen ze wat kattenkwaad uit door te gaan zwemmen in het zwembad bij een leegstaande villa. Het huis blijkt echter toch bewoond en niet door zomaar iemand: topcrimineel Brandsema (Filip Peeters) houdt zich er bezig met dubieuze en gevaarlijke praktijken. Eva is getuige van een ernstig misdrijf en vindt een brief, die ze meeneemt als bewijs. Daarna maakt ze dat ze wegkomt. Ondertussen hoopt ze haar ruziemakende ouders een lesje te leren door zich een dagje te verstoppen in het hotel van de ouders van Jackie en Thomas. Als zij haar op willen zoeken in de hotelkamer, blijkt ze spoorloos verdwenen. Heeft Brandsema hier iets mee te maken? En welke rol speelt Eva’s vader in deze zaak? De jonge helden gaan op onderzoek uit.

Het oorspronkelijke verhaal dat Jan Terlouw ooit schreef is door scenarioschrijvers Marco van Geffen en Anna van der Heide danig onder handen genomen. In hoofdlijnen volgt de film het origineel, maar de invulling van het verhaal is heel wat flitsender en frisser. Locaties en situaties zijn aangepast – de film speelt zich af op en rond het water – en dat pakt voordelig uit. ‘Briefgeheim’ kent helaas wel wat opstartproblemen; ondanks dat het tempo er direct goed inzit en de montage heel efficiënt is gedaan (de film duurt met zijn krappe anderhalf uur geen minuut te lang), wil de film je niet meteen in het verhaal meeslepen. Zodra het actiespektakel echter losbarst, zit je er goed in. In de – zeker voor de doelgroep – spannende scènes in de tweede helft van de film, stelt Simone van Dusseldorp alles in het werk om het maximale eruit te halen. Haar jeugdige hoofdrolspelers zijn in die scènes dan ook op hun best. Vooral Hanna Obbeek, die natuurlijk een complexere rol heeft dan haar tegenspelers, komt verrassend goed voor de dag. Haar scènes met Daan Schuurmans, die hier overigens uitstekend gecast is, zijn het beste dat ‘Briefgeheim’ te bieden heeft.

Met haar prima verfilming van Jan Terlouws jeugdklassieker ‘Briefgeheim’ onderstreept Simone van Dusseldorp haar reputatie als bekwaam regisseur van kinderfilms nog maar eens. Natuurlijk is haar film niet perfect, maar ‘Briefgeheim’ richt zich op een specifieke doelgroep van tien- tot dertienjarigen die zich met dit spannende avontuur prima zullen vermaken. Van Dusseldorp laat Terlouws boek in ieder geval al heel wat meer tot zijn recht komen dan Christ Stuur dat deed met zijn armzalige miniserie uit 1983.

Patricia Smagge

Waardering: 3

Bioscooprelease: 14 oktober 2010
DVD- en blu-ray-release: 24 februari 2011