Brigsby Bear (2017)

Recensie Brigsby Bear CinemagazineRegie: Dave McCary | 97 minuten | drama, komedie | Acteurs: Kyle Mooney, Mark Hamill, Jane Adams, Greg Kinnear, Matt Walsh, Michaela Watkins, Ryan Simpkins, Jorge Lendeborg Jr., Claire Danes, Kate Lyn Sheil, Chance Crimin, Beck Bennett, Andy Samberg, Christopher Sullivan

Brigsby Bear is een lichtbruine beer, met grote ogen en een mechanisch bewegende bek. Hij is de held van het universum en weet met behulp van de tweeling Arielle en Nina Smiles en een hoop toeval de boosaardige Sunsnatcher te slim af te zijn. Brigsby Bear is de hoofdpersoon van de gelijknamige, fictieve tv-serie, die voornamelijk op kinderen gericht is.

De film ‘Brigsby Bear’ gaat over een grote fan van de serie, die met de avonturen van Brigsby is opgegroeid. James (Kyle Mooney, die ook het scenario schreef) is een jonge twintiger, met een nerdy uiterlijk en dito gedrag. Hij maakt in zijn slaapkamer die vergeven is van Brigsby-merchandise amateuristische maar enthousiaste vlogs, waarin hij de afleveringen analyseert, voorspellingen doet over het verloop van de serie en de gebeurtenissen een diepere betekenis geeft dan ze waarschijnlijk hebben.

Wanneer door onvoorziene omstandigheden de serie ineens stopt, staat James’ leven op zijn kop. Met moeite zoekt hij houvast om met de voor hem ontstane nieuwe situatie om te gaan, maar steeds komt hij terug bij zijn grote idool.

‘Brigsby Bear’ is een liefdevol drama/komedie, die gaat over fandom, ouderschap, familie, vriendschap en de liefde voor het filmvak. En dat alles in een bekend concept: de vis op het droge. Waar veel films met dit uitgangspunt gaan voor de makkelijke weg – het belachelijk maken van de persoon die in een voor hem of haar onbekende omstandigheid terecht komt en zich daar niet thuis voelt of het plaatsen van die persoon in situaties die op zichzelf al humoristisch zijn – pakt ‘Brigsby Bear’ het anders aan. Nergens wordt James disrespectvol behandeld, maar juist met compassie en begrip. Op een lieve manier laten de makers hem wijzer worden en met hem de mensen om hem heen. De vriendschappen die ontstaan voelen zo echt, dat je ervan overtuigd bent dat deze een leven lang blijven bestaan.

Daarnaast slaagt ‘Brigsby Bear’ er goed in de liefde voor het films maken over te brengen. Een beetje zoals ‘Be Kind Rewind’ en ‘Super 8’ dat deden. Hele fijne, ontroerende film met een geloofwaardige cast en grote herkijkwaarde.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 19 oktober 2017
DVD- en blu-ray-release: 14 maart 2018