Broadcast News (1987)

Regie: James L. Brooks | 133 minuten | komedie, drama | Acteurs: Holly Hunter, William Hurt, Albert Brooks, Robert Prosky, Jack Nicholson, Lois Chiles, Joan Cusack

In ‘Broadcast News’ krijg je een kijkje in de keuken van de nieuwsredactie van een tv-zender. Vertrekpunt is de vriendschap tussen de emotioneel wat instabiele, maar zeer capabele producer Jane (Holly Hunter) en verslaggever Aaron (Albert Brooks). Prestige vormt een belangrijk onderdeel bij het nieuws, waarbij anchorman het hoogst haalbare is. Op het moment dat deze rol lijkt te worden toegewezen aan nieuwkomer Tom (William Hurt), verschuift de dynamiek en ontstaat er een complexe driehoeksverhouding.

Qua verhaal schurkt de film een beetje tegen een melodrama aan, maar toch is het een val waar niet in wordt getrapt. Dit is te danken aan het bijzonder geestige scenario van regisseur en schrijver James L. Brooks. De dialoog is snel en scherp en dat past ontzettend goed bij de setting. Het is een stijl die jaren later ook gebruikt zou worden bij de tv-serie “The Newsroom”, wat wel een geestelijke opvolger van ‘Broadcast News’ genoemd kan worden. Er is een fantastische introductie waarbij we de drie hoofdpersonen als kind zien. In drie kleine scènes van nog geen twee minuten ben je helemaal op de hoogte van het karakter van de personages. Door het verhaal heen blijven de verschillende eigenschappen ook met elkaar clashen. Als kijker heb je direct begrip en sympathie voor zowel de intelligente, maar wat koppige Aaron en zijn tegenpool Tom, die zijn gebrek aan kennis compenseert met charisma. Daartussen balanceert Jane, die gewild is door beide heren. Journalistieke integriteit speelt een grote rol en wordt zorgvuldig behandeld, zonder daarbij al te belerend of activistisch over te komen.

Er zijn een paar kleine minpuntjes in ‘Broadcast News’. De muziek doet erg gedateerd aan en klinkt hetzelfde als veel andere jaren tachtig soundtracks. Hierdoor wordt het tijdloze karakter wat minder. Dat tegenwoordig de nieuwsgaring heel anders is helpt niet, maar is eigenlijk niet heel relevant. Daarnaast is de duur met 133 minuten ietwat aan de lange kant, maar ook dat is niet heel storend.

De hectiek van redacties is een zeer actueel thema. Waar tegenwoordig vooral de excessen de aandacht krijgen, gaat het hier om meer onschuldige dingen. Jack Nicholson heeft nog een bijrol als de grote anchorman, wat, zeker in die tijd, bijna een soort koningsrol was. Hoewel de film al uit 1987 komt, zie je wel wat stress met mensen doet en hoe dat soms tot extreme situaties kan leiden.

Alle hoofdrolspelers werden genomineerd voor een Oscar en hoewel ‘Broadcast News’ voor in totaal zeven categorieën in aanmerking kwam, werd er niets bekroond. Dat is niet terecht en het was zeker gepast geweest als minimaal één van de acteurs met een beeldje naar huis was gegaan. Zij zijn degenen die, samen met het script, een film maken die absoluut meer is dan de som der delen.

Gijsbert Ambachtsheer

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 31 maart 1988