Broken (2012)

Regie: Rufus Norris | 90 minuten | drama | Acteurs: Eloise Laurence, Tim Roth, Cillian Murphy, Robert Emms, Zana Marjanovic, Rory Kinnear, Bil Milner, Rosalie Kosky-Hensman, Faye Daveney, Martha Bryant, Denis Lawson, Clare Burt, Lino Facioli, Seeta Indrani

De eerste vijf minuten van ‘Broken’ zijn allesbepalend voor de film. De elfjarige Emily, die ook wel Skunk wordt genoemd, loopt naar huis en maakt kort een praatje met haar buurjongen Rick. Het is vrij snel duidelijk dat de jongen een verstandelijke beperking heeft maar wel zeer vriendelijk is. Maar dan komt Mr. Oswald, hun buurman, ineens doelgericht op Rick aflopen. Emily groet hem nog vriendelijk maar hij begint vanuit het niets Rick bruut in elkaar te slaan. Net als Emily zit je als kijker met verbijstering te kijken. Vervolgens wordt vrij snel duidelijk wat er is gebeurd maar dan is het al te laat. Die ene mishandeling zorgt ervoor dat de levens van alle betrokkenen veranderen met daarin Emily als middelpunt.

Ondanks de heftige openingsscène schakelt debuterend regisseur Norris vrij snel over naar het gezinsleven van Emily. De elfjarige woont samen met haar vader Archie (Tim Roth), broer Jed en nanny Kasia. Emily leeft een zorgeloos leventje, ondanks dat haar moeder het gezin lange tijd geleden verlaten heeft. Archie is niet veel thuis, maar is wel een liefhebbende vader. Het gezin heeft veel lol met elkaar en Emily is een vrolijk en avontuurlijk meisje dat geniet van haar zomervakantie voordat ze naar de brugklas moet. Ondanks de soms nare gebeurtenissen in de film blijft Norris zich ook richten op het positieve en het alledaagse. Precies daar ligt de kracht van ‘Broken’, want ook in het echte leven wisselen nare en leuke dingen zich elkaar af.

De jonge Eloise Laurence is de ster van ‘Broken’. Ze maakt van Emily een compleet en geloofwaardig meisje. Emily is onschuldig, nieuwsgierig, onzeker en avontuurlijk tegelijkertijd, maar vooral zichzelf. Je identificeren met het jonge meisje is geen probleem, een gegeven dat nog eens wordt versterkt door het camerawerk dat vanuit Emily’s point of view is gefilmd. Tim Roth en Cillian Murphy vallen op door hun vrij rustige rollen. Waar beide acteurs in Hollywood regelmatig de schurk spelen, zijn ze in ‘Broken’ juist ‘the good guys’ en blijken ze daar erg sterk en naturel in te zijn. Ook Rory Kinnear is sterk als Mr. Oswald, de zeer opvliegende buurman die conflicten oplost met zijn vuisten.

Het is jammer is dat Norris aan het einde van de film uit de bocht dreigt te vliegen. De climax van ‘Broken’ voelt soms geforceerd aan omdat alle heftige gebeurtenissen op hetzelfde moment plaatsvinden. De film is gebaseerd op de roman van Daniel Clay, waarin er meer tijd tussen de gebeurtenissen zat. En dat mis je in deze verfilming. Waar er in het grootste gedeelte van de film meer rust was voor het alledaagse leven stapelt de ellende zich in korte tijd heel snel op. Maar daar moet wel bij gezegd worden dat Norris zich niet verliest in melodrama, wat gezien de gebeurtenissen wel degelijk had gekund. ‘Broken’ is een mooi familiedrama met de focus op een jong meisje dat haar kinderlijke onschuld verliest. Heftige scènes en humor worden goed gedoseerd. Hopelijk zien we in de nabije toekomst meer van talenten Eloise Laurence en Rufus Norris.

Shelley Eimers

Waardering: 4

Bioscooprelease: 7 maart 2013
VOD-release: 30 juli 2013
DVD-release: 30 juli 2013