Broken City (2013)

Regie: Allen Hughes | 109 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Mark Wahlberg, Russell Crowe, Catherine Zeta-Jones, Jeffrey Wright, Barry Pepper, Alona Tal, Natalie Martinez, Michael Beach, Kyle Chandler, James Ransone, Griffin Dunne, Odessa Sykes, Britney Theriot, Luis Tolentino, Tony Bentley, Andrea Frankle, William Ragsdale, Dana Gourrier

Bij een dodelijke schietpartij in een achterstandswijk in New York wordt het handelen van de politieagent die de schoten loste in twijfel getrokken. Het uitgangspunt van ‘Broken City’ klinkt als een nieuwsbericht zoals we dat helaas wel vaker langs zien komen. Aan regisseur Allen Hughes de taak om dit uitgangspunt om te zetten naar een avondvullende film. Beter bekend als een helft van het regisseursduo The Hughes Brothers, verantwoordelijk voor ‘Menace II Society’ (1993) en wat recenter ‘The Book of Eli’ (2010),  heeft hij voor zijn eerste grote ‘solo’-project welbekende namen zoals Mark Wahlberg, Russell Crowe en Catherine Zeta-Jones aangetrokken.

Zoals gezegd begint ‘Broken City’ met een schietpartij die enorme imagoschade toebrengt aan het politiecorps van New York. Billy Taggart (Mark Wahlberg), de verantwoordelijke agent, wordt enigszins gedwongen door burgemeester Hostetler (Russell Crowe) en politiecommissaris Carl Fairbanks (Jeffrey Wright) om ontslag te nemen om zo de gemoederen te bedaren. Hostetler vertrouwt Billy toe dat hij in zijn onschuld gelooft en hem in gedachten zal houden voor de toekomst. We vervolgen het verhaal zeven jaar later. Billy Taggart is tegenwoordig een privédetective die met moeite de eindjes aan elkaar knoopt, ondanks de verwoede pogingen van secretaresse Katy (Alona Tal). Een aanbod van Hostetler om voor een grote som geld zijn vrouw, die hij verdenkt van vreemdgaan, te schaduwen komt dus als geroepen. Maar is dit wel de standaardklus die het lijkt? Zeker met de aankomende burgemeestersverkiezingen lijkt de timing erg verdacht…

‘Broken City’ doet als film helaas het eerste deel van zijn titel eer aan. Het verhaal komt erg moeizaam op gang en tegen de tijd dat een aantal ontknopingen plaatsvinden heeft desinteresse al toegeslagen. Het script heeft waarschijnlijk te kampen gehad met vele herschrijvingen, kijkend naar een aantal verhaallijnen die worden aangeboord maar niet uitgewerkt. Een perfect voorbeeld is de relatie tussen burgemeester Hostetler en politiecommissaris Fairbanks. Deze is van begin af aan problematisch en vijandig maar enige reden hiertoe wordt nooit gegeven. De clichés binnen ‘Broken City’ zijn op den duur ook niet meer bij te houden, wat mede in de hand wordt gewerkt door de zwakke dialogen. Op een gegeven ogenblik is het belangrijk voor de kijker om sympathie te voelen voor eerder genoemde achterstandswijk, wat door een paar shots van op straat spelende kinderen moet worden opgewekt.

Over het algemeen zijn de acteerprestaties in ‘Broken City’ zo goed als ze kunnen zijn. Mark Wahlberg speelt de rol die hij wel vaker speelt prima, namelijk die van een man met een ingewikkeld verleden die uiteindelijk juist handelt (met ‘Contraband’ (2012) en ‘Shooter’ (2007) als voorbeelden). Ook Catherine Zeta-Jones speelt de rol van de vrouw van burgemeester Hostetler naar behoren. Ditzelfde kan niet gezegd worden over de rol van Russell Crowe. Hij lijkt niet op zijn plek als de achterbakse burgemeester Hostetler. Dit wordt hem niet vergemakkelijkt door zijn sinaasappelachtig voorkomen, te danken aan teveel zelfbruiner. Typisch een gevalletje miscasting. Een welkome verrassing daarentegen is Alona Tal die met de weinige tijd op het scherm die ze krijgt weet te imponeren als Taggarts secretaresse Katy.

De late ontknopingen en onduidelijkheden die worden afgedaan als geheimen zorgen ervoor dat ‘Broken City’ een erg rommelige filmervaring is. Misschien kan regisseur Allen Hughes toch weer beter de regisseursstoel delen met zijn tweelingbroer bij het volgende project, of in ieder geval voor een meer solide script zorgen.

Scott van der Winden

Waardering: 2

Bioscooprelease: 14 maart 2013
DVD- en blu-ray-release: 16 juli 2013