Brooklyn (2015)

Regie: John Crowley | 111 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Saoirse Ronan, Jim Broadbent, Emory Cohen, Domhnall Gleeson, Fiona Glascott, Jane Brennan, Julie Walters, Brid Brennan, Maeve McGrath, Emma Lowe, Eileen O’Higgins, Peter Campion, Eva Birthistle, Emily Bett Rickards, Eve Macklin, Nora-Jane Noone, Mary O’Driscoll, Samantha Munro, Jessica Paré, Alain Goulem, Max Walker

Met haar dertien jaar was Saoirse Ronan in 2007 een van de allerjongste actrices ooit met een Oscarnominatie op zak. Met haar rol in ‘Atonement’ (2007), waarin ze schitterde naast Keira Knightley en James McAvoy, had de jonge actrice zichzelf geweldig op de kaart gezet. Meer indrukwekkende rollen volgden, onder meer in ‘The Lovely Bones’ (2009) van Peter Jackson en in ‘Hanna’ (2011) van Joe Wright. Toch bleef de in New York geboren maar in Ierland getogen Saoirse (wat overigens wordt uitgesproken als ‘sorsha’) ‘dat talentvolle meisje’. Inmiddels is ze volwassen en toe aan leading lady-rollen. Het romantische drama ‘Brooklyn’ (2015), naar de bestseller van de Ierse schrijver Colm Tóibín, is haar op het lijf geschreven. Helemaal nu de actrice zelf pas verhuisd is van Dublin naar Londen en de heimwee die haar personage ervaart maar al te goed kent. ‘Je schippert tussen twee plaatsen – je komt niet uit de stad waar je leeft, maar je voelt je ook niet meer op je plek in de stad waar je vandaan komt.’ Dat ze dit uitstekend weet over te brengen op het witte doek, blijkt wel uit het feit dat ze voor haar rol in ‘Brooklyn’, acht jaar na ‘Atonement’, haar tweede Oscarnominatie in de wacht sleepte.

Enniscorthy, zuid-west Ierland, begin jaren vijftig. Eilis Lacey (Ronan) is een wat kleurloos meisje van rond de twintig. Ze leeft samen met haar oudere zus Rose (Fiona Glascott) en moeder (Jane Brennan) in een eenvoudig huisje en verdient wat geld door te werken voor de nare Miss Kelly (Brid Brennan), die de plaatselijke kruidenierswinkel runt. Maar er gaat een hoop veranderen voor Eilis. Haar zus heeft ervoor gezorgd dat ze naar New York kan, om daar een nieuw leven op te bouwen. Via de kerk is een kamer voor haar gereserveerd in het gerenommeerde pension van Ma Keogh (heerlijke rol van Julie Walters), en Father Flood (Jim Broadbent) heeft een baantje in een warenhuis voor haar geregeld en houdt een oogje in het zeil. Maar voor Eilis is het allemaal nogal wat; eerst is er die overtocht en daarna moet ze zien te aarden in een enorm grote, vreemde stad waar ze niemand kent. Aanvankelijk wordt ze dan ook overvallen door heimwee en onzekerheid en zit haar verlegenheid haar geregeld in de weg. Maar dat verandert als ze op een door de kerk georganiseerde dansavond Tony (charmante rol van Emory Cohen) ontmoet. Tony is een geboren New Yorker met Italiaanse roots, een loodgieter met een zwak voor Ierse meisjes. Hij valt als een blok voor Eilis en het duurt niet lang of zij begint ook wat voor hem te voelen. 

Tegelijkertijd met hun liefde bloeit ook Eilis zelf op. Ze krijgt zelfvertrouwen en straalt dat ook uit, behaalt haar boekhouddiploma. Ze begint zich ook steeds meer thuis te voelen in New York en denkt bijna niet meer aan Ierland. Maar dan slaat het noodlot toe: verdrietige omstandigheden in haar familie dwingen Eilis om enkele weken terug te keren naar Ierland. De opgebloeide, mondaine Eilis trekt al gauw de aandacht van Jim Farrell (Domhnall Gleeson), een van de rugbyjongens waar ze vroeger zo’n hekel aan had, maar die het nu goed voor elkaar lijkt te hebben; alleen een vrouw ontbreekt nog. Eilis is gevleid door zijn aandacht, maar het brengt haar ook aan het twijfelen: heeft ze wel de goede keuze gemaakt? Waar voelt ze zich nou eigenlijk écht thuis? “Home is where the heart is”, maar is haar hart bij Tony in New York of bij Jim in Ierland?

‘Brooklyn’ is een klassiek liefdesdrama dat gedragen wordt door sterke performances, prachtige fotografie en een verhaal dat je raakt (tot script verwerkt door Nick Hornby, de man achter onder meer ‘An Education’ (2009), wat qua thematiek in hetzelfde straatje past als ‘Brooklyn’). Verscheurd raken door de liefde; het hád een sentimentele tearjerker kunnen worden, maar regisseur Jim Crowley houdt het ingetogen en down-to-earth en wordt bovendien ondersteund door de bijpassende, bescheiden score van Michael Brook en de oogstrelende fotografie van Yves Bélanger. Saoirse Ronan is een actrice die haar emoties ook graag klein houdt, maar wel met een enkele blik precies kan vertellen wat er door haar personage heen gaat. Het is een kwestie van tijd voor zij daadwerkelijk die Oscar in de wacht sleept. Ze krijgt fijn tegengas van met name Emory Cohen, die voorheen eigenlijk alleen rebelse types speelde maar hier bewijst prima uit de voeten te kunnen met romantische rollen. Met zijn charmante branie pakt hij iedereen in. Dat maakt ‘Brooklyn’, behalve een innemend, klassiek romantisch drama tevens een prachtige showcase voor twee bijzonder veelbelovende jonge acteurs – Ronan en Cohen.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 17 maart 2016
Digital HD-release: 27 juni 2016
DVD- en blu-ray-release: 13 juli 2016