Bros (2022)

Recensie Bros CinemagazineRegie: Nicholas Stoller | 115 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Billy Eichner, Luke Macfarlane, Guy Branum, Miss Lawrence, TS Madison, Dot-Marie Jones, Jim Rash, Eve Lindley, Monica Raymund, Guillermo Diaz, Jai Rodriguez, Amanda Bearse, Debra Messing, Peter Kim, Justin Covington

‘Bros’ is de eerste romantische komedie over twee homoseksuele mannen van een grote filmstudio (Universal). Billy Eichner geloofde niet dat dit concept ooit het levenslicht zou zien en toen regisseur Nicholas Stoller hem benaderde om samen een script te schrijven én de hoofdrol te spelen, was zijn scepsis nog altijd groot. Niet zo vreemd, er was hem al twintig jaar lang verteld dat hij ‘too gay’ was als een dergelijk idee ter sprake kwam. Gelukkig voor Billy én voor het publiek, bleek zijn terughoudendheid niet nodig. Noem het een kwestie van de juiste mix van tijd, plaats en personen, maar ’Bros’ kwam er.

Billy Eichner speelt de rol van veertiger Bobby. Hij schrijft (of schreef) boeken, heeft een podcast en zit in het bestuur van The LGBTQIA+ Museum, dat bijna de langverwachte opening beleeft als het maar de benodigde financiële middelen krijgt. Bobby komt zelfverzekerd over, maar is ook cynisch. Zijn blik op relaties is dat het niet iets voor hem is, hij heeft het er te druk voor en zijn Grindr-dates geven hem vooralsnog genoeg voldoening. Op een avond ontmoet hij Aaron (Luke MacFarlane). Aaron is advocaat gespecialiseerd in erfrecht, maar ’s avonds/’s nachts gooit hij alle remmen los. Hij toont dan zijn goedgebouwde lichaam in clubs en stelt zich beschikbaar voor groepseks. De twee raken aan de praat, maar echt soepel gaat het niet. Toch is er een flintertje interesse van beide kanten, maar Bobby en Aaron kunnen a. niet meer van elkaar verschillen en b. zijn allebei helemaal niet op zoek naar een relatie, dus tja.

Maar het bloed kruipt natuurlijk waar het niet gaan kan, zoals het een echte romcom betaamt en dat is in ‘Bros’ niet anders. De film verschilt in die zin helemaal niets van de geijkte klassiekers, en onderkent dat ook (knipoogt er zelfs naar). Met het doeltreffende scenario bevestigt de film een aantal gay clichés, maar neemt er evenveel op de hak. De groep vrienden waarbinnen Billy zich ophoudt én zijn collega’s zijn allemaal typetjes en komen verder niet echt uit de verf. Wel zijn ze goed voor wat rake grappen. De leukste grap is echter gereserveerd voor Debra Messing (“Will & Grace”) en de tweede plek is voor de spoof op Hallmark channel romcoms (dubbel zo grappig als je MacFarlanes filmografie bestudeert).

Dat de entourage niet veel indruk maakt, is niet erg, want de chemie tussen de twee hoofdpersonen maakt veel goed. De (ontwikkeling in de) relatie tussen Billy en Aaron vormt het kloppend hart in deze film, inclusief een sentimenteel, maar wel ontroerend optreden. Billy Eichner heeft erg veel van zichzelf in het scenario gestopt, waardoor Bobby’s gefrustreerde rants af en toe misschien te veel van het goede zijn, maar de film heeft daardoor wel een boodschap. En die komt over. ‘Bros’ is daarmee een geslaagde romkom, die er weliswaar niet voor zal zorgen dat nu eens eindelijk een openlijk homoseksuele acteur een Oscar zal winnen voor een rol, waarin hij een homoseksueel speelt, maar hopelijk wel de deuren zal openen en meer kansen creëert voor LGBTQIA+ acteurs en filmmakers.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 27 oktober 2022
DVD-release: 11 januari 2023