Brother Bear 2 (2006)

Regie: Ben Gluck | 75 minuten | drama, animatie, komedie, avontuur, familie, fantasie | Originele stemmencast: Patrick Dempsey, Mandy Moore, Jeremy Suarez, Rick Moranis, Dave Thomas, Andrea Martin, Catherine OHara, Wanda Sykes, Wendie Malick, Kathy Najimy, Michael Clarke Duncan, Jim Cummings, Jeff Bennett, Tress MacNeille, Jack Weber | Nederlandse stemmencast: Staf Coppens, Yvonjane van Leeuwen, Jasper Sohier, Remco Veldhuis, Hetty Heyting, Beatrijs Sluiter, Pim Koopman

‘Brother Bear 2′ is het vervolg op de uiterst succesvolle animatiefilm ‘Brother Bear’ waarin de jonge Eskimo Kenai veranderde in een beer. Wanneer Kenai en zijn jonge kompaan Koda op weg zijn naar de “veenbessenrots” om zich daar vol te proppen met allerlei lekkernijen, stuiten ze onderweg op het jonge meisje Nita. Zij is een vroege jeugdliefde van Kenai (uit de tijd toen deze nog een mens was), maar gaat nu gebukt onder een vloek die het haar onmogelijk maakt om te trouwen. Deze vloek kan alleen opgeheven worden als de amulet, een symbool van de liefde tussen Kenai en Nita, verbrand wordt bij de Hokani-watervallen.

Thematisch gezien verschilt ‘Brother Bear 2′ enigszins van zijn voorganger. In de eerste film stonden vooral thema’s als innige vriendschap en verbroedering centraal, ‘Brother Bear 2′ is daarentegen vooral een romantisch, maar tevens humoristisch, liefdesverhaal. De broederliefde tussen Kenai en Koda, zo kenmerkend voor het eerste deel, dreigt hier door de plotselinge verschijning van Nita zelfs even in het gedrang te komen. Ondanks het niet bijster originele en soms redelijk voorspelbare verhaal, is ‘Brother Bear 2′ een uiterst vermakelijke en kundig gemaakte animatiefilm. Zowel de landschappen als de dieren zijn uiterst fraai vormgegeven en het traditionele tekenwerk geeft een extra dimensie aan de film die in de volledig computergeanimeerde films van Pixar en Dreamworks grotendeels afwezig is. Met name de dieren komen veel warmer en spontaner over. Het is toch jammer dat dit soort tekenfilms langzaam maar zeker tot een uitstervend ras beginnen te behoren.

De figuren die in ‘Brother Bear’ de hoofdrol speelden, de jongen in berengedaante Kenai, het aandoenlijke berenjong Koda en de grappige elanden Rutt en Tuke, maken ook in deze film hun opwachting en worden vergezeld door een aantal nieuwe figuren waarvan de twee vrouwelijke elanden Anda en Kata de meest prominente dieren zijn. De soundtrack, die hoofdzakelijk bestaat uit liedjes van de Amerikaanse zangeres Melissa Etheridge, past erg goed bij de film en werkt zeker sfeerverhogend.

‘Brother Bear 2′ zal voor kinderen zeker een mooi en meeslepend avontuur zijn en ook volwassenen kunnen best plezier beleven aan deze vermakelijke en goedgemaakte animatiefilm.

Frank Heinen

‘Brother Bear 2’ verschijnt woensdag 20 maart 2013 op blu-ray.