Bruce Lee: The Legend Lives On (2002)

Regie: Ray Santilli | 70 minuten | biografie | Met: Bruce Lee, Robert Lee, Jackie Chan, James Coburn, Brandon Lee, Bob Wall, Van Williams, Peter Mark Richman, Gene LeBell, Brother Henry, Taky Kimura, Roy Hollingsworth, Chris Sato, Wende Wagner, Herb Jackson, Richard Bustillo, Barbara Anderson, Joel Rogoson, Bob Bremmer, Robert Chau, Russel Cawthorne, John T. Benn, Cyril Durrup, Anders Nelsson, Charles Wang, Paul Heller

Het zal niet als een verrassing komen dat er vele documentaires gemaakt zijn over het leven en werk van Bruce Lee. Velen hebben geprobeerd om het wezenlijke van de legende rond Bruce Lee te doorgronden, anderen wilden juist die legende eren en de betekenis die hij heeft gehad voor zijn vele fans over de gehele wereld onderstrepen. ‘Bruce Lee: The Legend Lives On’ is zo’n eerbetoon.

In deze documentaire richt regisseur Ray Santilli zich op de verhalen van Lee’s bekenden en familie. Mensen uit de filmindustrie (producers uit Amerika en Hong Kong), acteurs (James Coburn, Jackie Chan) en stuntmensen waar Lee mee werkte, maar ook sommige van zijn leerlingen vertellen vaak in de vorm van anekdotes hun verhaal over hun vriend en leermeester. De film maakt geen gebruik van enige vorm van gesproken commentaar en als leidraad verschijnt soms een korte chronologische uitleg in beeld over de films die Bruce gemaakt had. Unieke beelden zijn aanwezig in de vorm van een video op de set van Lee’s film, ‘Enter the Dragon’. Ook worden privé foto’s en vechtscènes uit zijn films vertoont, hoewel deze laatste best wat ingekort hadden kunnen worden. Toch schetst de documentaire een aardig beeld van de inspirerende persoonlijkheid van Bruce Lee.

Volledig is dit beeld echter niet. De biografische gegevens zijn erg spaarzaam aanwezig. De verhalen van de verschillende bekenden zijn zeker informatief en zij proberen ook oprecht een beeld te schetsen van Lee maar toch blijft het gevoel dat er meer onder de oppervlakte schuilt. Er wordt niet gesproken over eventuele minder prettige kanten van Lee’s persoonlijkheid en levensloop. Ook schandalen en andere interessante feiten uit vooral zijn jongere jaren worden niet belicht. Maar eigenlijk zegt de benaming “eerbetoon” al genoeg. Want waar ‘The Legend Lives On’ niet een volledig beeld schetst, wordt wel duidelijk wat voor een indrukwekkende persoonlijkheid Lee was en wat voor een positieve inspiratie hij moet zijn geweest voor de mensen die hem kenden en die met hem gewerkt hebben.

Joost Hoedemaeckers