Building a Broken Mousetrap (2006)

Regie: Jem Cohen | 63 minuten | documentaire

‘Building a Broken Mousetrap’ is een concertregistratie van een optreden van de band The Ex. Voor wie is deze film de moeite waard? Voor liefhebbers van de band The Ex. Een uur lang krijg je de muziek van de band te horen en te zien. Soms komen beelden voorbij van het leven op straat in zowel Amsterdam als New York, maar het grootste deel van de film zit je te kijken naar The Ex die zijn performance geeft in The Knitting Factory.

Als je de muziek van The Ex kan waarderen is ‘Building a Broken Mousetrap’ zeker een aanrader. Het is fascinerend om te zien hoe de band op elkaar is ingespeeld en zo zijn experimentele muziek maakt. Op alle mogelijke wijzen bespelen de leden van The Ex hun instrumenten. Zo beklopt de bassiste haar contrabas en bewerkt de gitarist zijn gitaar met een schroevendraaier. Het is bijzonder om te zien hoe een groep mensen zo opgaat in hun muziek.  De beelden van Amsterdam en New York, die tussendoor voorbijkomen hebben volgens de makers van ‘Building a Broken Mousetrap’ bijzondere betekenissen. Zo staan de beelden van de verschillende bouwputten synoniem voor de doelstelling van The Ex, die muziek beschouwt als plek voor collectieve constructie en creatieve destructie.

De beelden van de anti-Bush demonstraties weerspiegelen het duidelijke politieke karakter van de band. Helaas vormen deze beelden niet echt een interessante aanvulling op de rest van de concertregistratie. Of het moeten de beelden van de anti-Bush demonstraties zijn, die de politieke voorkeur van de band wel duidelijk maken.

Alles leuk en aardig, maar als de muziek van The Ex je niet aanspreekt, zal deze film je ook niet kunnen bekoren. De beelden tussendoor kunnen niets veranderen aan het feit, dat ‘Building a Broken Mousetrap’ een typische concertregistratie is en niets meer dan dat.

Wietske Uneken