Bullets, Blood & a Fistful of Ca$h (2006)

Regie: Sam Akina | 115 minuten | actie, thriller, misdaad | Acteurs: Tom Doty, Jerry Lloyd, Rodrigo Demeiros, Roy Stanton, Kori K.Just, Phil Randoy, Toan Le, Thi Nguyen, Dex Manley, Ghetto Prez, Tavo G. Fuentes, Olivia Spokoiny, Shaka Raeh, Svetlana Soutirina, Olga Brileva, Felicia Benegas, Tevin Nguyen, Joseph Williams, Darin Dehaan, Rocco Benedetto, Nick Cameron, Doan Huyan, Toah Tran, Troung Hong, Huey Wuong, Jay Rowlands, Rich M. Lewis, Peter Drago Tiemann, Michael Katt, Jason Lowe, Ken Kasel, Jahn Titterness, Jeff White, Jim Kirk, DJ Supreme, Tiger Bengal, Shawn Telford, George Rohrbach, Kevin Inouye, Chris MacDonald, Larry Norgaard, Shayna Bell, Leilani Taylor, Katie Herrick, Alyssa Wolfe, Cory Beasley, Eric Newman, The Reverend Sam Rudolf, Matt Baker, Fred McKinney, Myrone Knight, Vinnie Dilodilo, Ben Niles, Kevin Hoang

‘Bullets Blood and a Fistful of Ca$h’. Bullets en blood in ieder geval in overvloed, Cash is de naam van de wraakzuchtige hoofdpersoon. Cash is een boom van een vent, maar dan niet van het type ruwe bolster, blanke pit. Eerder ruwe bolster, nog ruigere pit. In de eerste scène stelt hij zich al voor aan de kijker als “de hardste, gemeenste, vuilste en meest verdorven S.o.a.B die je ooit zult ontmoeten.” “Ik weet niet hoe het begon. Maar ik weet wel hoe het eindigt,” aldus de “held” van het verhaal met een hoofd dat wel van graniet lijkt.

Sam Akina schreef het scenario met het idee de actiefilm voor een bedrag van 150.000 dollar te kunnen realiseren. Op zijn correspondentie met zo ongeveer alle productiemaatschappijen in Hollywood reageerden er vier. Eén daarvan bood hem een contract aan van 3 miljoen om de film in Roemenië op te nemen, met in de rol van Cash een bekende acteur. Maar omdat Akina de rol van Cash had geschreven met Tom Doty in gedachten, die hij eerder had ontmoet, weigerde hij. De productiemaatschappijen verdwenen uit beeld en Akina was weer terug bij af. Toen hij Vu Le ontmoette, een filmfanaat met een zwakke plek voor gangsterfilms, zagen de zaken er iets rooskleuriger uit. Vu Le wilde zijn complete spaargeld, 25.000 dollar, aan de film spenderen en het filmen begon. Gedurende acht weken werkten negentig (onbekende) acteurs en dertig filmschoolstudenten aan het project. In de film gaan zo’n zestig personages op gewelddadige wijze dood, reken maar uit… Uiteindelijk legde Doty nog eens een bedrag van 25.000 dollar op tafel om scènes opnieuw te draaien en ook Akina’s moeder sprong financieel bij. Op papier zag het er dus allemaal veelbelovend uit, in ieder geval kreeg Akina voldoende vertrouwen.

Over het acteerwerk valt niet veel zinnigs te zeggen. Elke vorm van realiteit is ver te zoeken, de personages fungeren meer als uitvergrote karikaturen en over de top acteerwerk hoort daar bij. De dialogen zijn niet om over naar huis te schrijven, Akina heeft wat dat betreft geen eens een poging gedaan zijn voorbeeld en inspiratiebron Tarantino te imiteren. Wel heeft hij enkele kunstjes van Guy Ritchie nagebootst; het opvoeren van vele typetjes in de onderwereld komt regelrecht uit een product van de ex van Madonna. De domme Lenny zorgt wel voor een flauwe glimlach; wanneer hij een nier bestemd voor een orgaantransplantatie verwisselt met twee hoofden, een van een in opdracht vermoorde Rus en de ander van een als wraak vermoorde Vietnamees. Voorspelbaar, maar wel leuk. Zeker origineel is de wijze waarop Pablo Valdez het loodje legt. Het zijn echter schaarse positieve momenten in een film die voornamelijk bestaat uit het afvuren van kogels en het herladen van de wapens. De titel belooft wat je krijgt. Veel kogels en veel bloed en een hoofdpersoon die Cash heet, iets dat stoerder staat als je het als Ca$h spelt. Niet slecht voor een debuut met zo’n relatief laag budget, maar als je meer dan rondvliegende kogels, rondspattend bloed en een voorspelbaar wraakverhaal, is dit niet je film.

Monica Meijer