Bumping into Broadway (1919)

Regie: Hal Roach | 23 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Harold Lloyd, Bebe Daniels, ‘Snub’ Pollard

Een actrice en een schrijver krijgen op dezelfde dag een derde aanmaning van hun hospita. Dat wil zeggen dat ze hun achterstallige huur nu echt moeten voldoen en anders vliegen ze eruit. De actrice repeteert al twee maanden zonder daarvoor enige vergoeding te krijgen en kan de huur niet betalen, het enige wat ze wel volop heeft is wanhoop. De schrijver schraapt letterlijk zijn laatste muntgeld bij elkaar om zijn schuld te voldoen. Op de gang tref hij de actrice huilend aan en overhandigt haar in een opwelling zijn huurgeld. Dat is een mooi en nobel gebaar, maar zijn hospita wil hoe dan ook geld zien, is het niet goedschiks dan wel zeker kwaadschiks.

Dit eenvoudige gegeven van moeten ontsnappen aan de hospita en haar gespierde handlanger is natuurlijk een uitgelezen kans voor Harold Lloyd om zijn atletische en komische talent te etaleren. Hij springt, rent en haalt de ene acrobatische toer na de andere uit en is erg inventief in zichzelf onzichtbaar maken of juist niet, en dat alles in een lekker hoog tempo. Erg leuk om naar te kijken. Ontroerend detail is als hij, vlak voordat hij de deur uitgaat, een gat in zijn sok maskeert door een klein beetje roet op zijn been te smeren op de in het oog springende witte plek, een mooi voorbeeld van trotse armoede.

Ook grappig is als hij de actrice volgt die een illegale gokclub annex speakeasy bezoekt met iemand die haar eten en drinken belooft te geven. Per ongeluk laat hij een paar keer geld liggen op het winnende nummer bij de roulettetafel en laat zo tot zijn eigen verbazing de bank springen. Om zo’n voorspelbare en op het eerste gezicht flauwe grap op zo’n manier uit te werken dat er om gelachen kan worden, is toch wel erg knap. En dan is er een inval van een grote politiemacht en kan zijn kat-en-muisspel opnieuw beginnen met dezelfde onnavolgbare lenigheid. Heerlijk.

Diana Tjin-A Cheong