Bus 657 – Heist (2015)

Regie: Scott Mann | 93 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Robert De Niro, Jeffrey Dean Morgan, Dave Bautista, Kate Bosworth, Gina Carano, Morris Chestnut, Lydia Hull, Mark-Paul Gosselaar, Stephen C. Sepher, D.W. Sweeney, Tyler Jon Olson, Alyssa Julya Smith, Hawn Tran, Christopher Rob Bowen, Renell Gibbs

In 2015 werd ‘Bus 657’ in Amerika uitgebracht onder de naam ‘Heist’. In Europa proberen ze het met de naam ‘Bus 657’. Wellicht dat deze productie van Scott Mann het op de Europese markt beter doet? Die kans is echter niet zo groot, omdat het hier om een niet zo beste of bijzondere film gaat. Wat wel opmerkelijk is, is dat de grootste publiekstrekker van deze rolprent vooral Dave Bautista is. De kamerbrede worstelster is tegenwoordig voor meer mensen een reden om een bezoekje aan de bioscoop te brengen dan de aanwezigheid van Robert De Niro. Het kan verkeren!

In ‘Bus 657’ moet een vader (Jeffrey Dean Morgan) de medische behandeling van zijn zieke dochter betalen. Helaas voor palief beschikt hij niet over de gevraagde hoeveelheid geld. Ten einde raad besluit hij om met de hulp van een collega het casino te beroven. Het duo kaapt een bus vol gijzelaars, maar het gaat niet als gepland. De lokale maffiabaas (De Niro) zit hen op de hielen.

Tja. Waar te beginnen? Deze inspiratieloze film ‘leent’ elementen uit ‘Speed’ en zowat elke ‘heist-film’ die er bestaat. Daarnaast is de aanwezigheid van De Niro wederom een zeer pijnlijke affaire. Deze man gold ooit als een kwaliteitsstempel. Een film met deze man erin was eigenlijk altijd goed. In de jaren 80 en begin jaren 90 was het merk De Niro onaantastbaar. Helaas is het eind jaren 90 gigantisch mis gegaan en staat deze acteur anno 2019 symbool voor het grote graaien. Hij pakt alles aan. Deze film is niet het slechtste wat De Niro ooit heeft gemaakt – ‘Dirty Grandpa’ heeft die trotse eer – maar goed kun je zijn bijdrage ook niet noemen.

Dean Morgan is niet slecht, maar kan zeker beter en voor Bautista geldt hetzelfde. Het siert Mann dat hij zijn onoriginele broodfilm met veel vaart heeft geschoten. Het tempo ligt hoog, zodat de verveling niet toeslaat. Het kijkt lekker weg dus. Maar als filmmaker moeten je ambities hoger liggen dan een ‘lekker wegkijkende film’ in te blikken. Deze productie mist een eigen smoel. Je hebt dit soort actiethrillers al veel vaker en in betere uitvoeringen gezien. dus waarom zou je dit kijken?

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

DVD- en blu-ray-release: 29 december 2015