Buster’s Mal Heart (2016)

Regie: Sarah Adina Smith | 96 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Rami Malek, DJ Qualls, Kate Lyn Sheil, Sukha Belle Porter Toby Huss, Lin Shaye, Mark Kelly, Bruce Bundy, Teresa Yenque, Jared Larson, Sandra Ellis Lafferty, Nicholas Pryor

Buster is op de vlucht. Opgejaagd door de politie zwerft deze Jezus-lookalike door de heuvels en bergen van Montana. Slapen doet hij in grotten en leegstaande chalets. Nu het jaar 2000 nadert is hij ervan overtuigd dat de millenniumbug een eind aan alles gaat maken. Volgens Buster komt dan de grote omkering, een verschijnsel dat van doen heeft met zwarte gaten en parallelle universa.

Niet zo lang daarvoor heette Buster nog Jonah. Hij was nachtklerk in een hotel. Terwijl zijn vrouw en jonge dochtertje thuis sliepen – thuis is het huis van zijn schoonouders – dwaalde Jonah door de lege gangen van het hotel. Jonah was moe, uitgeput eigenlijk, en hij verlangde naar een huis in de vrije natuur. Tot op een dag een vreemdeling zich meldt bij het hotel. Een beetje enge man die zich bezighoudt met kosmische mysteriën en quasiwetenschappelijke theorieën. Over zwarte gaten en parallelle universa.

Klinkt dat alles verwarrend? Vergeet dan maar snel dat er nog een derde karakter opduikt in het Amerikaanse arthouse-enigma ‘Buster’s Mal Heart’. Een Christusfiguur in een boot op het water, wachtend op de dood, omringd door mirakels.

Ondanks de door elkaar lopende verhaallijnen is ‘Buster’s Mal Heart’ nog best te begrijpen. De losse scènes volgen elkaar logisch op, alleen ontbreekt soms de link tussen de avonturen van de drie karakters (die een soort onheilige drie-eenheid vormen). Maar er duiken volop associaties op die de tijdlijnen verbinden, zij het op meer elementair niveau. Zo zien we de flessenpost van onze maritieme Christus later weer opduiken op een andere locatie. Zo is er de naam Jonah, van de Bijbelse figuur die ronddobbert op zee.

Wat de scènes bovenal verbindt is de dreigende, unheimische sfeer. Die wordt nog eens versterkt door schimmige radio- en televisiefragmenten, door de omineuze score en door de steeds weer aangekondigde Apocalyps. Bovendien lijkt de bewapende Buster serieus de weg kwijt.

Maar niet alles gaat goed in dit vermakelijke en intelligente brouwsel. De pogingen tot humor zijn zwak, de liedjes die soms opduiken zijn vervreemdend en geforceerd, het acteren is niet altijd even sterk. Maar voor de meer avontuurlijke filmliefhebber is ‘Buster’s Mal Heart’ de gok zeker waard. En waar het nou uiteindelijk over gaat? Wij houden het op zwarte gaten en parallelle universa.

Henny Wouters

Waardering: 3.5