Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)

Regie: George Roy Hill | 106 minuten | western | Acteurs: Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross, Strother Martin, Henry Jones, Jeff Corey, George Furth, Cloris Leachman, Ted Cassidy, Kenneth Mars, Donnelly Rhodes, Jody Gilbert, Timothy Scott, Don Keefer, Charles Dierkop

Paul Newman en Robert Redford zijn twee zeer respectabele acteurs die allebei lang geleden al hun sporen verdiend hebben. Vaak worden deze heren in een adem genoemd en dat komt voornamelijk door een tweetal legendarische films waar ze samen in gespeeld hebben; ‘The Sting’ uit 1973 en ‘Butch Cassidy and the Sundance Kid’, niet geheel toevallig allebei geregisseerd door George Roy Hill.

Deze western wordt vaak één van de beste westerns aller tijden genoemd, samen met ‘Once Upon a Time in the West’ en ‘High Noon’ en dat is niet meer dan terecht. Leone’s meesterwerk is een combinatie van visuele hoogstandjes, uitstekende casting en de fantastische muziek van Ennio Morricone. ‘High Noon’ is intens spannend en alleen al indrukwekkend door de onverzettelijkheid die Will Kane, het karakter van Gary Cooper uitstraalt.

‘Butch Cassidy and the Sundance Kid’ is zo sterk vanwege het acteerwerk van Newman en Redford. Voor beginnende acteurs die willen leren hoe je chemie tussen twee karakters overbrengt, zou deze film verplichte kost moeten zijn. Zij maken de film tot wat hij is: een uitstekende western die na al die jaren nog steeds niets aan kracht heeft ingeboet.

Paul Newman is voortreffelijk als Butch Cassidy, de charismatische leider van de “Hole in the Wall Gang”, altijd vrolijk en joviaal, vol met plannen. Redford speelt de berekende, introverte Sundance Kid die niet zo veel praat, hij laat liever z’n schietijzers het spreken doen en dat kan hij als geen ander. Redford zet de Sundance Kid op ingetogen wijze neer en dat doet hij heel erg goed. Ondanks hun verschillende karakters is de samenwerking tussen de twee uitstekend. Ze beroven de ene bank en trein na de andere samen met de rest van de bende. Als ze weer eens een treintransport overvallen hebben is de maat echter vol voor de spoorwegeigenaar en hij besluit een posse samen te stellen die Butch en Sundance moet vangen. Het lukt de twee outlaws maar zeer moeizaam om te ontsnappen en ze besluiten naar Bolivia te gaan samen met Etta, de vriendin van Sundance. Eenmaal in Bolivia aangekomen gaan ze echter vrolijk verder met hun oude stiel.

‘Butch Cassidy and the Sundance Kid’ is een western die wat luchtiger is dan bijvoorbeeld de twee eerder genoemde films. De dialogen tussen Butch en Sundance zijn erg grappig en gevat en als ze in Bolivia voor de eerste keer een bank overvallen leest Butch van een briefje wat “handen omhoog, geef me het geld” is in het Spaans.

Toch zit er meer achter deze alleen maar grappige buitenkant van de twee mannen. Het lijkt wel of ze geobsedeerd zijn door het beroven van banken. Het schijnt ze niet eens om het geld te doen, maar meer voor de spanning en de kick. Ze vluchten naar Zuid-Amerika omdat in Amerika de grond te heet wordt onder hun voeten en zelfs daar moeten ze zonodig elke bank beroven. Ondertussen dromen ze maar over de mooie dingen die hun te wachten staan in de toekomst. Etta is enige die deze fatalistische houding doorheeft en ze besluit dan ook op een gegeven moment de twee te verlaten omdat ze het niet aankan hen te zien sterven. De mannen zijn gedoemd en zij is de enige die het weet. Dit alles komt goed tot uiting in de prachtige slotscène.

De dialogen in ‘Butch Cassidy and the Sundance Kid’ zijn fantastisch, de muziek van Burt Bacharach is heel toepasselijk, er zit veel spanning en vaart in en nogmaals, het samenspel tussen Redford en Newman is ronduit briljant. Een western die je absoluut gezien moet hebben dus.

Hendrik Dijkhuis

Waardering: 5

Bioscooprelease: 29 januari 1970