Butt Boy (2019)

Recensie Butt Boy CinemagazineRegie: Tyler Cornack | 94 minuten | komedie, science fiction | Acteurs: Tyler Rice, Tyler Cornack, Shelby Dash, Brad Potts, Austin Lewis, Robert Ackerman Moss, Tyler Dryden, Kai Henderson, Kai Henderson, Wilky Lau, Colleen Elizabeth Miller, Nino Hara, Jeremiah Jahi, Kristina Clifford

‘Butt Boy’ van regisseur Tyler Cornack is op z’n minst bijzonder te noemen. Een onalledaags gegeven en daar zo’n draai aan geven, dat je toch niet het idee hebt dat het allemaal onzin is.
Waar hebben we het over? Over Chip Gutchel (gespeeld door Tyler Cornack zelf), gevangen in een ongelukkig huwelijk en elke dag als IT-er zijn uren makend op het saaie kantoor van de firma RTM (RoofTop Makeover). Maar ineens ziet deze ‘average Joe’ het licht, ná zijn eerste prostaatonderzoek om precies te zijn. Eenmaal thuis begint hij met alles in zijn achterste te stoppen om datzelfde genot te kunnen blijven ervaren: een stuk zeep, de afstandsbediening, een afwasborstel, de hond (?) en een baby (??). Door de vermissing van die laatste verschijnt de politie zelfs aan zijn deur. Weet Chip zijn verslaving te boven te komen?

Negen jaar later gaat rechercheur Russel Fox (Tyler Rice) voor het eerst naar een AA-meeting. Hoe toevallig, als ‘buddy’ krijgt hij oudgediende Chip toegewezen. Hard boiled Russel, die tijdens de uitvoering van zijn job niet al te zachtzinnig te werk gaat, heeft echter moeite om zijn buddy te bereiken. Zijn baas bezorgt hem een nieuwe zaak, van een vermist kind. Dit blijkt te zijn gebeurd tijdens -ook weer toevallig- de ‘Breng je kind mee naar het werk!’- dag bij de werkgever van Chip.


De stereotiepe rechercheur (vet haar, oorringetje in), een soort van Hans Teeuwen look-a-like, wordt door Chips vrouw uitgenodigd om te komen eten. Zijn vermoedens over Chip worden bevestigd als hij in de badkamer bewijs vindt. Maar hoe vertel je zo’n bizar verhaal aan je superieur!? Die gelooft Russel natuurlijk niet en zet hem meteen op non-actief. Later probeert de aan lager wal geraakte rechercheur de ‘zaak’ alsnog op te lossen. Op een lasergamebaan probeert hij zijn ‘aarsvijand’ Chip in te rekenen, maar het omgekeerde gebeurt. Dit zorgt ervoor dat Russel nog dieper in de shit komt te zitten… (pun intended)‘Butt Boy’ is een cultfilm in de maak. Als je je over de gekte van het onderwerp heen zet, zie je een redelijk geslaagde zwarte komedie/fantasy-thriller met overtuigende acteerprestaties van de hoofdrolspelers. Met recht: je moet er maar opkomen! Maar ook: hoe kom je er weer vanaf? Over een bizarre verslaving, een held in de maak en een bezeten rechercheur, type volbloed speurhond, die koste wat kost de waarheid boven tafel wil hebben. Iemand die -letterlijk- niet voor één gat te vangen is. Let ook op de intrigerende filmscore van de band Feathers. Kortom: ‘Butt Boy’ levert 94 onderhoudende minuten voor degenen die ‘dieper’ durven te gaan…

Ruud Stift

Waardering: 3

DVD-release: 18 november 2020