Butterfly on a Wheel (2007)

Regie: Mike Barker | 98 minuten | drama, thriller, misdaad | Acteurs: Pierce Brosnan, Maria Bello, Gerard Butler, Emma Karwandy, Claudette Mink, Desiree Zurowski, Nicholas Lea, Peter Keleghan, Samantha Ferris, Malcolm Stewart, Callum Keith Rennie, Dustin Milligan

Neils carrière als reclameman heeft een hoge vlucht genomen. Hij wordt door zijn baas zelfs uitgenodigd om in diens buitenhuis langs te komen, wat zou kunnen wijzen op een belangrijke promotie. Op weg daar naartoe zal Neil Abby wegbrengen met de auto. Zij gaat met een vriendin (Samantha Ferris) uitbundig haar verjaardag vieren. Neil en Abby worden uitgezwaaid door Sophie en haar oppas Helen (Desiree Zurowski) en zijn maar net op weg als ze een pistool in hun nek geduwd krijgen van een zekere Tom Ryan die zich op de achterbank had verborgen en die aankondigt dat ze omwille van Sophie de komende vierentwintig uur zullen moeten doen wat hij zegt. De oppas en hij spelen onder een hoedje.

Tom geeft het echtpaar een reeks opdrachten die er allemaal toe leiden dat ze geestelijk onder enorme druk komen te staan. Ze raken hun spaargeld kwijt, Tom maakt avances richting Abby en blijkt bovendien elk zorgvuldig bewaard geheim te kennen en niet te schromen deze kennis voor eigen doeleinden aan te wenden. Elke keer als ze proberen iets terug te doen, is Tom hen een stap voor en maakt hun nogmaals duidelijk dat hij bereid is tot het uiterste te gaan. Zelfs als dit betekent opdracht geven aan de oppas om Sophie te doden. Hij beweert dat hij niets meer te verliezen heeft, maar wat hij hiermee bedoelt en waarom hij hen tot het uiterste drijft, blijft tot hun grote frustratie onduidelijk.

‘Butterfly on a Wheel’ is een volstrekt overbodige thriller die maar niet spannend wil worden. De geestelijke druk waaronder Neil en Abby moeten lijden, is niet navoelbaar en de plot is zo voorspelbaar dat je tijdens het kijken nauwelijks durft geloven dat de makers deze film als thriller durven presenteren. Sommige dingen zijn ronduit irritant, zoals wanneer Neil natuurlijk zijn hoogtevrees moet overwinnen om een van de opdrachten uit te voeren en als hij geestelijk op het dieptepunt is aanbeland, zit hij gehavend, berooid en eenzaam buiten in de stromende regen. Tsja.

Van het acteerwerk wordt een mens ook niet vrolijk. Als Pierce Brosnan zo had gespeeld voordat hij de rol van James Bond vertolkte, had hij nog een excuus gehad, maar na een paar van die goede rollen zou hij toch beter moeten weten dan zo’n slap optreden ten beste te geven. Hij is niet dreigend genoeg, niet onsympathiek genoeg en zeker geen psychopaat. Alleen Gerard Butler is goed gecast als de gladde Neil die mensen manipuleert met een namaak glimach en zeker ook geloofwaardig als hij wanhopig en zwetend en rennend opdrachten uitvoert. In een net pak en voorzien van een attaché koffer ziet hij er echter uit als een aangeklede aap, maar dat is slechts in het begin van de film, dus dat telt niet mee.

Een routine thriller met een volstrekt voorspelbare plot die hooguit wat spanning oplevert om te kijken of je het goed hebt geraden. En ja hoor.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 2

Bioscooprelease: 25 oktober 2007