Buurman & Buurman: Bakken en grillen (2021)

Recensie Buurman & Buurman: Bakken en grillen CinemagazineRegie: Marek Beneš | 60 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Kees Prins, Siem van Leeuwen

Buurman en Buurman beleven met ‘Buurman & Buurman: Bakken en grillen’ (2021) al hun vijfde bioscoopavontuur. De korte filmpjes, met ultrakorte tussenstukjes, lenen zich uitstekend voor het witte doek, evenals de voorgaande vier films (‘Buurman & Buurman – Al 40 jaar beste vrienden’ (2015); ‘Buurman & Buurman hebben een nieuw huis!’ (2018); ‘Buurman & Buurman: Winterpret!’ (2018) en ‘Buurman & Buurman experimenteren er op los!’ (2019)). Aan het concept is niet zo veel veranderd: de twee buurmannen zijn nog altijd superinventief als het gaat om het bedenken van een oplossing voor een probleem, waarvan de oplossing voor andere mensen vaak zonneklaar zou zijn.

In ‘Buurman & Buurman: Bakken en grillen’ zien we zeven filmpjes, met als overkoepelend thema bakken en grillen. Net als zoveel mensen in de zomer zien de buurmannen wel iets in een lekkere barbecue, maar in het geval van Pat en Mat, zoals de animatiehelden in hun oorspronkelijke Tsjechische taal heten, is dat minder eenvoudig dan alleen wat kooltjes aansteken en het vlees op het rooster leggen. Ook een pizza bestellen is een eitje, zou je zeggen, maar wanneer de pizza zoekraakt, besluiten de buurmannen dat ze zelf makkelijk een steenoven kunnen bouwen. In de woonkamer. Wat kan er immers fout gaan? Het bakgedeelte van de titel komt aan bod in de verhaaltjes over broodbakken en koekjes bakken. De buurmannen komen er achter dat ‘uit de losse pols’ het recept volgen leidt tot een ander eindresultaat: ze komen om in het brooddeeg en vinden voor al die broden (die wel lukken, dat dan weer wel!) een handige bestemming. Zo ook met het koekjes bakken. Hun doorzettingsvermogen is een pluim waard.

Één van de leukste filmpjes is ‘Buizenpost’ waarin de modus operandi van de twee vrienden misschien wel op zijn toppunt is. De klussende buurmannen moeten om de haverklap bij elkaar langskomen voor het lenen van gereedschap en materiaal. Dat moet toch makkelijker kunnen? Het in de basis goede idee wordt echter door hun manier van denken om zeep geholpen, en terwijl aan het eind van het filmpje de oplossing zó voor de hand ligt, zien ze deze niet. Ach, eigenlijk maar goed ook: want door de kromme gedachtegang van Buurman & Buurman zijn we er in ieder geval van verzekerd dat de makers nog genoeg inspiratie hebben voor volgende filmpjes.

Het oog voor detail is net als in de vorige films weer geweldig: de huizen van de buurmannen zitten boordevol grapjes, wat nieuwsgierig maakt naar de set. Hóe hebben ze dit toch voor elkaar gebokst? ‘Buurman & Buurman: Bakken en grillen’ is grappig voor jong en oud – mede dankzij de stemmen van de vertrouwde Kees Prins en Siem van Leeuwen. De verhaaltjes blijven leuk, omdat de buurmannen altijd net een andere route kiezen dan je zou verwachten. Heerlijk tijdverdrijf!

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 5 juni 2021