BWAP! (2005)

Regie: Marlies van der Wel | 5 minuten | animatie, korte film

Het prachtige en humoristische ‘BWAP’ van de Nederlandse Marlies van der Wel laat zien hoe moeilijk het is om geaccepteerd te worden wanneer iets afwijkt van de norm. De korte animatiefilm duurt slechts vijf minuten maar weet in die beperkte tijd de boodschap uitstekend over te brengen. Met haar unieke visuele stijl heeft de getalenteerde jonge filmmaakster een fantasierijke, maar geloofwaardige wereld neergezet. Haar personages vallen vooral op door de bijzondere vormgeving van hun ogen.

Het meisje dat centraal staat in de film steelt onmiddellijk je hart, wanneer je ziet hoezeer zij zelf schrikt van de reactie van anderen op haar vreemde en zonderlinge eigenschap. Je ziet gewoon aan haar dat ze lief en spontaan wil zijn maar dat ze steeds stuit op dat vervelende en rare probleem, dat haar belet om vriendjes te maken.

Marlies van der Wel maakte ‘BWAP’ in het kader van haar eindexamen voor de opleiding Beeld- en Mediatechnologie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze won met dit  indrukwekkende debuut, dat in 2009 als prentenboek uitkomt, de tweede prijs in de studentencompetitie van het Holland Animation Film Festival (HAFF). Ook werd de film op diverse festivals in binnen- en buitenland vertoond. ‘BWAP’ is in ieder geval een veelbelovend debuut. Van dit animatietalent willen we nog wel meer zien!

Monica Meijer