C’est arrivé près de chez vous (1992)

Regie: Rémy Belvaux, André Bonzel | 90 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Rémy Belvaux, André Bonzel, Benoît Poelvoorde, Jenny Drye, Malou Madou, Willy Vandenbroeck, Rachel Deman, André Laime, Édith Le Merdy, Sylviane Godé, Zoltan Tobolik, Valérie Parent, Alexandra Fandango, Olivier Cotica

Vanaf het begin zitten we midden in de wereld van Ben. Een vrolijke en intelligente man, maar ook een koelbloedige moordenaar. Hij lijkt de zaken heel goed te kunnen scheiden. Het moorden is gewoon een onderdeel van zijn vak. Dit gaat lange tijd goed. Maar als de filmploeg die hem volgt steeds meer betrokken raakt in Ben zijn praktijken, wordt het voor hem steeds gecompliceerder. Dan lijkt er geen weg meer terug. Ook niet voor de filmploeg. Vrij heftig zijn de moorden en niet alleen vanwege het moorden. Het is extra schokkend vanwege de stijl waarin er gefilmd is. Geheel in zwart-wit, met schokkerige camerabewegingen, een dof geluid en een filmcrew die gewoon in beeld is. Dit alles wordt gepresenteerd als een soort documentaire/verslag van iets dat zich echt heeft afgespeeld. Het maakt het extra beklemmend en realistisch. En dus zeer heftig.

Dit komt helemaal tot uiting in één van de gruwelijkste scènes uit de film. Stomdronken gaat Ben met de filmcrew een huis binnen waar een stel de liefde bedrijft. Zij slachtten het stel af, maar niet voordat iedereen de vrouw al lallend en zingend verkracht heeft. Vanwege de realistische stijl waarmee dit alles gefilmd wordt voel je je erg ongemakkelijk en vraag je je af of je hier wel naar mág kijken. Het geeft aan dat de mens in staat is om op momenten ver voorbij zijn eigen grenzen te gaan. Ben is namelijk niet zomaar een koelbloedige moordenaar. Nog enger, dit is een intelligente man die graag mag filosoferen over van alles en nog wat en zelfs poëzie voordraagt tussen het moorden door. Dit maakt hem tegelijkertijd ook grappig. Het is deze mix die de film zo uniek maakt. Het is even komisch als gruwelijk en is soms zo bizar dat je erom moet lachen. Deze film heeft wat dat betreft niets weg van andere misdaadfilms. Het zal na afloop even bijkomen zijn van deze even heftige als aangrijpende film.

Helemaal knap is het als je bedenkt dat Rémy Belvaux, André Bonzel en Benoît Poelvoorde deze debuutfilm bijna helemaal zelf maakten. Zij regisseerden, namen de hoofdrollen voor hun rekening en schreven zelf de dialogen en het script. De film is dan ook voor bijna niets gemaakt. Om vervolgens met dit verbluffende resultaat te komen, dat verdient een groot compliment.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 11 februari 1993