Cabo (2012)

Regie: Ivan Barbosa | drama | 50 minuten | Acteurs: Tarikh Janssen, Samira Maas, Adison dos Reis, Isaka Sawadogo, Belinda van der Stoep

In ‘Cabo’, een van de voor het One Night Stand project gemaakte korte films, is te zien hoe het leven van Arthur een student medicijnen van Kaapverdische  afkomst dreigt te veranderen als hij zichzelf in een situatie heeft gebracht waar hij niet zomaar uit kan komen. Wanneer iemand hier achter komt en hem hiermee chanteert moet hij een keuze maken, of voor zijn geheim uitkomen of zijn lot in de handen van dit persoon leggen.

Voor een film die niet zo lang duurt komt ‘Cabo’ erg traag op gang. De eerste vijftien minuten ben je vooral aan het wachten tot er iets gaat gebeuren en krijg je af en toe het gevoel dat je wellicht iets gemist hebt of het niet helemaal begrijpt.  De film kabbelt lange tijd schijnbaar doelloos voort en in plaats van spanning wekt dit meer verwarring op. En wanneer het geheim eindelijk ontrafelt wordt, voelt het een beetje aan als een anticlimax.

Het uitgangspunt van ‘Cabo’ zou interessant kunnen zijn: hoe zit de Kaapverdische gemeenschap in Nederland in elkaar en hoe gaat men hier over het algemeen om met problemen binnen de familie? Maar het probleem van deze One Night Stand is juist dat het geen enkel inzicht biedt. Je hebt als kijker eigenlijk geen enkel idee wat er omgaat in het hoofd van Arthur en hij is als personage ook eigenlijk niet interessant genoeg om een film te dragen. Dit komt omdat niets uitgewerkt wordt en Arthur geen enkele emotie toont gedurende de film, zijn gezichtsuitdrukking staat altijd hetzelfde. Dit zorgt ervoor dat je als kijker weinig sympathie voor hem voelt. Ook de bijrollen blijven aan de oppervlakte en bieden wat dit betreft geen uitkomst.

Al met al is ‘Cabo’ helaas een van de mindere films uit de ‘One Night Stand’ reeks van 2012.

Sylvia Bakker

‘Cabo’ wordt vrijdag 21 december 2012 om 23.15 uur uitgezonden op Nederland 2.